16.09.1971.

Amy Poehler ili kako se boriti protiv seksizma i pritom se dobro nasmijati

Amy Poehler američka je glumica, redateljica, autorica i komičarka rođena 16. rujna 1971. godine. Poznata je po ulozi Leslie Knope u seriji Parks and Recreation, a vodila je i Saturday Night Live do 2008. godine.

Humor obaju serija temelji se na satiri, s posebnim naglaskom na politiku, a takav humor njeguje i sama Amy. Osnivačica je udruge Smart Girls koja informira, osnažuje i pomaže djevojkama na zabavan, ali edukativan način. Također, poznato je njezino prijateljstvo s komičarkom i glumicom Tinom Fey s kojom je studirala, a potom i surađivala na SNL-u te na raznim projektima od kojih je možda najpoznatija dodjela Golden Globe nagrada 2013., 2014. te 2015. godine.

O Amy Poehler mogu se napisati hrpa kilometrarskih novinarskih tekstova, a i dalje bi to bilo jedva dostatno za prikazati sveobuhvatnost njezine persone. Glumica, redateljica, producentica, autorica, komičarka, majka, feministkinja. Ipak, unatoč svojoj slavi, Amy je ostala prizemljena te je u redovitom kontaktu sa svojim fanovima putem Youtubea. Ondje objavljuje Ask Amy videe u kojima odgovara na pitanja svojih gledateljica o ljubavi, emancipaciji i svemu što zanima mlade djevojke.

Također, u svojoj web-seriji Smart Girls at the Party ugostila je brojne uspješne žene različitih profila pritom se nadajući kako time može pokazati mladim djevojkama kako se ne moraju ukalupiti, već im je cijeli svijet otvoren. Iz Smart Girls at the Party izrodila se udruga i web-stranica Smart Girls koja educira mlade djevojke diljem svijeta. Na stranici se tako mogu naći tekstovi o odrastanju, neugodnostima, prvim ljubavima, posjetima ginekologu, prijateljstvima, ali i znanju, obrazovanju i pravdi.

Udruga promovira mišljenje kako djevojke mogu biti štogod požele te pruža medijsku reprezentaciju uspješnih žena koja je prijeko potrebna. Na istom YouTube kanalu, prijatelji i suradnici Amy Poehler pomažu udomiti pse uz hashtag #SmartGirlsAdopt.

I u seriji Parks and Recreation, Amy Poehler je poznata po svom britkom umu i jeziku bez dlake te brizi za zajednicu i osnaživanje žena. Lik koji glumi, Leslie Knope, dokaz je svima da serije mogu biti uspješne i sa snažnom ženom na kormilu koja ima stvar u svojim rukama. Leslie je ambiciozna žena koja vodi svoj odjel, dobra je prijateljica i šefica. Ona vjeruje u timski rad i u ljude i time prikazuje kvalitete koje su mnogi od nas izgubili. Leslie nije idealna žena, ima svoje mane, sumnja u sebe kao i svi ostali, ali vjeruje u sebe i ne odustaje od svojih ciljeva. Bori se protiv seksizma, podržava druge u njihovim težnjama da budu uspješni te ne omalovažava druge žene, nego pomaže pri emancipaciji i osnaživanju žena.

“Ne razumijem to. To je kao da netko kaže: “Ne vjerujem baš u aute, ali vozim auto svakoga dana i volim činjenicu da me može odvesti od točke A do točke B. Čini mi život lakšim i bržim i ne znam što bih bez njega.”

Amy Poehler o ljudima koje se odriču feminizma

Nizu njezinih uspjeha moraju se dodati i brojne nominacije za najdražu komičarku i najbolju glumicu, kao i nagrade koje je osvojila. Također, 2015. dobila je i zvijezdu na holivudskoj ulici slavnih. Među ljudima koji se srame naglas reći da se smatraju feministima/kinjama i Amy Poehler i lik Leslie Knope koji je utjelovila, pravo su osvježenje. Ispred Amy je još mnogo novih uloga i uspjeha stoga za kraj možemo samo reći da jedva čekamo!

Tekst je originalno objavljen na poddomeni portala – operiseksizam.voxfeminae.net, internetskoj stranici koju, uz mentorstvo, uređuju volonteri i volonterke uključenie u projekt ‘Aktivni mladi za rodnu ravnopravnost’.


Povezano