Objavljeno

Dosad 8500 žena prijavljeno u globalnu bazu znanstvenica

Članice grassroots organizacije 500 Women Scientists prošlog su mjeseca u američkom znanstvenom časopisu PLOS Biology objavile rezultate istraživanja uspješnosti svoje online baze Request a Woman Scientist (Angažiraj znanstvenicu) u promicanju žena u znanosti diljem svijeta.

Baza je osnovana u siječnju 2018., a u prvoj godini postojanja okupila je više od 8500 znanstvenica iz 174 znanstvene discipline i 133 države te joj je pristupljeno više od 100 000 puta, prenosi Science Daily.

Baza od prijavljenih prikuplja podatke o njihovoj znanstvenoj disciplini, fazi karijere, završenom obrazovanju, lokaciji te načinu kontaktiranja, nakon čega se provjerava točnost prijavljenih podataka. Medijima i institucijama koje organiziraju konferencije, panele, obrazovne programe, projekte i slično baza omogućuje lakši pronalazak relevantnih znanstvenica iz različitih područja koje su voljne pružiti svoje stručno mišljenje, gostovanje ili suradnju. Krajnji je cilj ovog projekta povećanje prisutnosti i javne vidljivosti žena u znanosti te, kako navode u izvješću, rješavanje problema „nemogućnosti pronalaska stručnjakinja“ u određenom području.

U studenom 2018. godine dobrovoljkama koje su se registrirale na stranicu poslan je upitnik, u kojem je sudjelovalo ukupno 1278 žena. Od njih je 11% odgovorilo da su nakon prijave dobile upite za izjave ili intervjue za medije, sudjelovanje i držanje govora na znanstvenim skupovima, recenzije članaka itd.

U bazi su trenutno najzastupljenije biološke znanosti, a najveći broj članica nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama. Dvije znanstvenice kao svoju lokaciju navele su Hrvatsku, i to Zagreb (Ines Galović) i Split (Melissa Sharp). [K.K.]


Povezano