Objavljeno

U nastanku je ‘Radioactive’, film o Marie Curie baziran na grafičkoj noveli

Redateljica Marjane Satrapi, autorica filmova Persepolis i Berlin, I Love You službeno je potvrdila kako će ove godine započeti sa snimanjem filma pod radnim nazivom Radioactive, baziranom na životu i radu velike fizičarke i kemičarke Marie Curie.

Skripta za film napravljena je po grafičkoj noveli Lauren Redniss ‘Radioctive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout’. Knjiga predstavlja prekrasnu priču popraćenu zadivljujućim crtežima jedinstvene i upadljive estetike, pa će pravo zadovoljstvo biti vidjeti koliko će od te estetike utjecati i na sam film. Za adaptaciju knjige u scenarij zadužen je Jack Thome.

“Marie Curie bila je jedna od velikih znanstvenica 20. stoljeća. Mislim da spajajući originalnost knjige Laure Redniss, Thorneovu osvježavajuću skriptu i vizualnu imaginaciju Marjane Satrapi imamo priliku napraviti vrlo originalan film o njenom životnom radu i posljedicama koje je ostavio na svijet.” kazao je producent filma, Tim Bevan u razgovoru za Deadline.

Kao što i sam naslov sugerira, radnja knjige vrti se oko Curie i njezinog muža Pierra. Na službenoj internetskoj stranici knjige stoji kako knjiga ‘kombinira umjetnost, reportažu i kulturalnu povijest kako bi ispričala priču o Curie i njezinom intelektualnom partnerstvu i istražila suvremene odjeke njihovih otkrića’.

Posljednji film o Marie Curie, naslovljen je ‘Marie Curie’, a izašao je prošle godine u limitiranom izdanju. Nikada nije doživio širu distribuciju, što je prava šteta s obzirom na to da je rečeno kako će pokušati razbiti predrasude o ženama u znanosti, koje još uvijek odjekuju kroz vrijeme i prostor. Prije toga priča o Curie doživjela je ekranizaciju 1943. godine, kada je snimljen film ‘Madam Curie’ koji je, za ono vrijeme, bio izvrsno prihvaćen od strane kritike i javnosti. [E.H.] Themarysue


Povezano