Objavljeno

Dora Budor & Maja Čule rade na Skok-u

Umjetničko-dizajnerski duo Dora Budor & Maja Čule, od 4. do 20. lipnja, radit će na razvoju svog novog projekta naziva ‘Skok’ s kojim sudjeluju kao predstavnice Studentskog centra – Kulture promjene u međunarodnom  projektu ‘Apap – PerformingEurope‘ .

‘Skok’ se temelji na preuzimanju ritualnog elementa stage-divinga iz pop i rock kulture i translatiranja u kazališni prostor dajući mu novo značenje. Motivaciju su pronašle u masovnim okupljanjima i javnim prosvjedima, koji imaju specifičan socijalni karakter i mogućnost da se jedna ideja i osjećaj zajedništva translatira na veliku grupu ljudi između kojih ne postoji prethodna povezanost ili poznavanje.

 

Zajedništvo, odgovornost te odnos pojedinca naspram grupe tema je ovog projekta, te ispitivanje granica međusobnog povjerenja.

 

U sklopu navedenog projekta, Budor & Čule već su se predstavile u Berlinu i Salzburgu, a u listopadu ih očekuje premijera ‘Skoka u Bergenu te nakon toga u Zagrebu.

Dora Budor i Maja Čule zajedno djeluju već osam godina. Obje su studirale na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te školovanje nastavile na School of Visual Arts u New Yorku, program Designer as Author, gdje trenutno žive i rade.

Izlagale su na brojnim grupnim izložbama i festivalima (Laserski samit, 2010. Beograd, Bienalle mladih umjetnika Europe i Mediterana 2009. Skoplje i 2008. Puglia; 7. Young Guns Award izložba, ADC Gallery, 2009. New York) kao i samostalno (‘The Rise of the Creative Class’, SecondRoom, 2010. Brisel; “2 Girls and an Installation”, Hrvatsko dizajnersko društvo, 2009. Zagreb; „Substitutes for Present Sense“, PNEU Festival 2012., Salzburg).

Trenutno su najnagrađivanije mlađe predstavnice Hrvatske u području dizajna s relevantnim međunarodnim nagradama kao što su najvažnije stručne američke nagrade New Visual Artist Award te brojne druge nagrade s europskog područja.

Prezentacija rezidencije i projekta ‘Skok’ zakazana je za 18. lipnja19 sati u Kinu SC. Kulturpunkt…


Povezano