Objavljeno

Dogovor o Trans-pacifičkom partnerstvu mogao bi imati implikacije i za TTIP

Pregovori između američke vlade i 11 drugih zemalja o Trans-pacifičkom partnerstvu (TPP) završeni su 5. listopada ove godine, prenosi Europska ujedinjena ljevica. Završetak pregovora povijesno najvećeg i najiscrpnijeg Ugovora o slobodnoj trgovini dočekan je s euforijom u neoliberalnim krugovima.

S druge strane, član Europskog parlamenta, Helmut Scholz, stručnjak za trgovinsku politiku GUE/NGL Grupe u Europskom parlamentu, izrazio je svoju duboku zabrinutost u vezi pregovora: „TPP je štetan za naše društvo. Dvanaest zemalja biti će podvrgnuto strogom sustavu zaštite ulagača. Građanske slobode na Internetu biti će ograničenije nego što se prvotno planiralo u kontroverznom ACTA sporazumu kojeg je za EU odbacio Europski parlament.“

Scholz nastavlja: „Velike farmaceutske kompanije dobiti će produženje perioda za zaštitu patenata što će ugroziti proizvodnju jeftinijih proizvoda. Svi farmeri i poljoprivrednici u regiji biti će izloženi direktnoj konkurenciji SAD-a, svjetskog vođe u poljoprivrednom izvozu.“ Procjenjuje također kako će TTP sporazum imati direktne posljedice na pregovore između SAD-a i EU.

„Za američku vladu TTP je uvijek bio važniji od TTIP pregovora. Očekujem da će Amerikanci sada uzimati rezultate ovih pregovora kao mjerilo za pregovore sa nama, Europljanima. Mnogi aspekti TTP-a su totalno neprihvatljivi, primjerice prvenstvo zaštite imena brendova nad zaštitom zemljopisnog porijekla poljoprivrednih proizvoda ili zaštita trgovinskih tajni nad slobodom medija. Cijela stvar oko zaštite podataka je kontradiktorna pristupu Europske Unije.“

Ipak, prema Scholzu,  potpisivanje i ratifikacije sporazuma od strane Kongresa prije izbora u 2016. je, u najmanju ruku, upitno. „TTP će biti važna tema u američkoj predizbornoj kampanji. Sindikati, udruge civilnog društva i udruge za zaštitu okoliša odbacuju ovaj sporazum i  postavit će to kao uvjet za podupiranje kongresmena u predizbornoj kampanji. TTP je kontroverzan i među republikancima. Odbacuje ga čak i populistički nastrojen Donald Trump,“ iznosi Scholz.

Bernie Sanders, glavni protivnik Hillary Clinton za demokratsku nominaciju, kaže da je TTP „katastrofalan,“ dok američki predsjednik Barack Obama brani TTP iznoseći kako „Ne možemo dopustiti da zemlja poput Kine piše pravila globalne ekonomije. Mi trebamo pisati ta pravila i otvarati nova tržišta za američke proizvode zadržavajući visoke standarde zaštite radnika i očuvanja okoliša,“ prenosi EUobserver.  

Europa pomno promatra Obamine izjave kao i proces ratifikacije u Kongresu te opoziciju političara. Veliki broj stavki u TTP-u uključen je i u TTIP, primjerice regulacija poljoprivrede, intelektualnog vlasništva, okoliša i investicija. U posljednjih par mjeseci pregovori uvezi TTIP-a su u zastoju, djelomično zbog poteškoća koje je SAD imala u završetku TPP pregovora.

Europska komisija, koja pregovara za TTIP u ime zemalja članica nije službeno reagirala na završetak TTP pregovora iako su neki članovi izrazili svoje zadovoljstvo dovršetkom pregovora putem društvenih mreža. 

Nova runda pregovora između EU i SAD-a održati će se u drugoj polovici listopada u SAD-u. Nesigurnosti oko ratifikacije TTP-a kao i nastavak kritike u Europi mogli bi spriječiti skori završetak pregovora. U svojem pismu namjere za 2016., predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker izjavio je kako cilja na „održivi napredak pregovora“ bez ikakvog nagovještaja vremenskog roka. „Komisija je spremna učiniti napredak u pregovorima ukoliko to zemlje članice žele“, izjavio/la je glasnogovornik/ca prošli tjedan. 

U međuvremenu, peticiju protiv TTIP potpisalo je preko tri milijuna Europljana i ona je jučer predana predstavnicima Europske Komisije. Potpisi su prikupljani u sklopu Europske građanske inicijative, koja je okupila više od 470 organizacija civilnog društva.

Podsjetimo se – TTIP je sporazum kojime korporacije žele trajno u podređeni položaj staviti države EU i SAD-a, odnosno njihove građane. Bilo da se radi o javnom i svima dostupnom zdravstvu, korištenju GMO-a za prehranu ili pak za okoliš i zdravlje pogubnim metodama vađenja nafte i plina, sve regulacije koje ograničavaju korporativni profit bi ovim sporazumom mogle postati predmetom tužbi korporacija protiv država. [J.K.]


Povezano