Objavljeno

Ako ne prijeđe na kružno gospodarstvo, modna industrija imat će poguban učinak na okoliš

Nedavno objavljeni izvještaj Nova tekstilna ekonomija: Redizajniranje budućnosti mode, koji je sastavila inicijativa Circular Fibres, poziva modnu industriju da prihvati novu viziju zasnovanu na principima kružnog gospodarstva.

Odjeća je svakodnevna nužnost, a za mnoge među nama i važan izraz individualnosti. No trenutni, linearni, model proizvodnje i potrošnje odjeće izvor je brojnih negativnih učinaka na okoliš i značajnog gubitka ekonomske vrijednosti. Svake sekunde otprilike jedan kamion tekstila završi na otpadu ili je spaljen. Procjenjuje se da se svake godine gubi 500 milijardi dolara na jedva nošenoj odjeći, koja se vrlo rijetko reciklira. Ako se ništa ne promijeni, do 2050. godine modna industrija trošit će jednu četvrtinu maksimalne dopuštene količine ugljika na svjetskoj razini.

Osim toga, modna industrija zagađuje okoliš: odjeća godišnje ispusti oko pola milijuna tona mikrovlakna u ocean, što je usporedivo s 50 milijardi plastičnih boca.

Izvještaj Nova tekstilna ekonomija donosi pozitivnu viziju sustava, pozivajući modnu industriju da je usvoji. Stvaranje nove tekstilne ekonomije predstavlja izazov za modnu industriju i zahtijevalo bi ogromne, sistemske promjene i uspostavu suradnje između različitih aktera. U toj novoj ekonomiji odjeća bi bila dugotrajnija, duže nošena, moglo bi je se unajmiti ili preprodavati i reciklirati te ne bi ispuštala toksine ili onečišćivače. Cilj je učiniti sustav održivijim minimaliziranjem njegovih negativnih učinaka.

Treba napomenuti da su neki od partnera na izvještaju bili H&M i Nike – neki od najvećih zagađivača u modnoj industriji – no možemo se samo nadati da njihova potpora ovoj inicijativi označava barem mali zaokret prema kružnom gospodarstvu.

Više o izvještaju pročitajte ovdje.


Povezano