Objavljeno

Djevojke iz Kambodže žele iskoristiti plastični otpad za gradnju cesta

Glavni grad Kambodže, Phnom Penh, nekoć je bio poznat kao “biser Azije”, a danas je grad smeća u kojem planine otpada koloniziraju okoliš, a prljave ulice zaudaraju po raspadanju.

No, studentice Sokanha Ly i Bunhourng Tan imaju optimističnu viziju grada u budućnosti: žele iskoristiti plastični otpad za izgradnju novih cesta. S tim ciljem su 2016. pokrenule start-up Eco Plastic, a ako Ministarstvo javnih radova i prijevoza prihvati njihovu ideju, ona bi se uskoro mogla i ostvariti.

“Želimo da Eco Plastic bude ekološki mehanizam za rješavanje problema plastičnog otpada u Kambodži, Jugoistočnoj Aziji i ostatku svijeta,” kazala je 21-godišnja Tan, studentica poslovne administracije na Američkom sveučilištu u Phnom Penhu.

Tan i Ly već godinama promišljaju kako “plastični pakao”, kako ga nazivaju, transformirati u “zeleni” proizvod, a njihovo rješenje je PAC (plastični asfaltni beton) – kombinacija komadića plastičnog otpada i bitumena, smjese ugljikovodika koja se koristi u cestogradnji. U usporedbi s klasičnim asfaltom, PAC je jeftiniji i trajniji.

Podaci Ministarstva okoliša pokazuju da se u Kambodži svakog dana proizvodi više od 4 tisuće tona otpada. Samo u glavnom gradu nastaje 2 tisuće tona, od čega 17% otpada na plastiku. Paralelno s urbanizacijom, povećava se količina plastičnog otpada na odlagalištima. Stanovnici Phnom Penha svakog dana iskoriste oko 10 milijuna vrećica. Svake godine prosječna osoba u glavnom gradu potroši više od 2000 plastičnih vrećica, što je 10 puta više nego u Kini ili zemljama EU. Izvješća pokazuju da se u Aziji odvija gotovo 50% globalne proizvodnje plastike, a predvodi Kina s 28%.

Kako bi smanjila količinu plastičnog otpada, kambodžanska vlada nedavno je zabranila proizvodnju, distribuciju i uvoz plastičnih vrećica manjih od 25cm i tanjih od 0,03 cm te uvela naplatu vrećica u supermarketima i šoping centrima. Cilj je upola smanjiti upotrebu plastike do 2019. i za 70% u idućih sedam godina.

“Naš idući korak je istraživanje i razvoj. Proučavamo nove materijale koje možemo dodati PAC-u kako bi ga učinile još više jedinstvenim, isplativim i učinkovitim,” rekla je Ly, studentica građevine na Sveučilištu Zaman u Kambodži.

Uvođenjem inovativnih tehnologija one žele pomoći vladi da riješi goruće probleme, ali i inspirirati i osnažiti žene u STEM područjima.

“Uz pomoć tehnologije možemo riješiti gotovo svaki društveni problem dokle god smo posvećene i uporne. Tehnologija može pretvoriti san u stvarnost,” poručuju Ly i Tan. Channel News Asia


Povezano