Objavljeno

Documenta pokrenula akciju obilježavanja mjesta stradanja

Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pokrenula je 08. kolovoza 2016. Facebook kampanju pod nazivom SJEĆANJE NA SVE ŽRTVE – Akcija obilježavanja mjesta stradanja.

U narednim mjesecima objavljivat će se imena i kontekst stradanja s pozivom svim građankama i građanima da i sami u svojim sredinama iskažu pijete svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, pišu u Documenti.

Podatke s imenima ubijenih Documentini istraživači/ce prikupljaju unutar aktivnosti na dokumentiranju Ljudskih gubitaka u Hrvatskoj 1991. – 1995., s ciljem stvaranja poimeničnog popisa svih žrtava, uz okolnosti njihova stradanja, tijekom rata u RH, bez obzira na to kojoj su etničkoj ili vjerskoj skupini pripadale, koju su političku ili ideoločku ideju branile.

“U kolovozu 2016. ćemo objavljivati podatke o ubijenima tijekom i nakon VRA Oluja. Od rujna ćemo objavljivati imena i prezimena ubijenih i nestalih u zločinima počinjenim 1991. u kojima su većinom stradali Hrvati, s fotografijama mjesta stradanja kao i informacijama o zločinima i imenima žrtava.”

Ističu kako žele potaknuti što više ljudi da iskažu žaljenje za žrtvama s druge strane ratova i današnjih sve dubljih političkih podjela te građane/ke pozivaju da se uključe i na svoj način iskažite sućut ili se poklone na mjestu stradanja civilnih žrtava neovisno o tome kojoj su etničkoj grupi pripadali.

Akciju pratite preko facebook eventa Sjećanje na sve žrtve.


Povezano