Objavljeno

Djevojčica s najvišim IQ-om u borbi protiv predrasuda

Nicole Barr ime je vrijedno pamćenja, jer upravo je ova 12-godišnjakinja ostvarila najviši zabilježeni rezultat na Mensa Genius testu, čak 162, što ju stavlja uz bok slavnih genijalaca Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga, čiji je procijenjeni IQ 160.

Prosječni rezultat na Mensa testovima iznosi 100, a svaki pojedinac/ka koji stekne rezultat iznad 132 poziva se u Mensu, međunarodni klub osoba visokog IQ-a. Prema raspodijeli na tablici s rezultatima Nicole spada u sasvim posebnu skupinu, jer toliko visoki rezultat na tablici nije zabilježen. Takav rezultat šokirao je i samu Nicole koja je u intervjuu za QUARTZ izjavila kako se jednog dana želi baviti medicinskim istraživanjem.

No, druga strana priče o Nicole nije tako svijetla. Nicole je, naime, zbog svog podrijetla izložena diskriminaciji. Njezin otac, James Barr, pripadnik je romske, nomadske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, a novija istraživanja pokazuju kako zbog raširenosti ovog oblika rasizma pripadnici/e te manjine trpe marginalizaciju i žive u siromaštvu. 

Situaciju ne poboljšava ni činjenica kako većina nomada zanemaruje školovanje svoje djece stavljajući na prvo mjesto plaćeni posao. Iako pohađa nastavu, Nicole također ne odbija priliku za zaradom, te je tako, objašnjava njezina majka Dolly Buckland, jednom prodajući kišobrane ostvarila 40 funti profita. Dolly dodaje kako je i ona u Nicoleinoj dobi bila izvrgnuta diskriminaciji te kako je bolno gledati i vlastito dijete u istom položaju. Nicole se pak prisjeća kako u osnovnoj školi nije imala prijatelja/ica.

Stvari su krenule na bolje u srednjoj školi koju sada pohađa, Burnt Mill Academy, koja zahtjeva uniforme i nimalo ne tolerira nasilje među vršnjacima. Okolina ju je tamo puno bolje prihvatila zbog čega se osjećala dovoljno samouvjerenom otkriti svoje porijeklo.

Njezini roditelji nadaju se kako će upravo Nicolein akademski uspjeh nadjačati stereotipe povezane s njihovom zajednicom, dodajući kako je lijepo napokon biti u novinama iz pozitivnih razloga. [J.V.] QUARTZ


Povezano