Objavljeno

Dizajnerica u Borovu o ‘kćerima borosane’

Iva Ćurković i autorica projekta 'Lica kulture' Ivana Čuljak

U sklopu projekta Lica kulture: Moda 2015 koji se održava u Centru za kulturu Trešnjevka, 9. svibnja gostovala je Iva Ćurković, mag. art. diplomirana produkt dizajnerica (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu).Trenutno radi kao dizajnerica u Borovu gdje osim obuće osmišljava i vizualni identitet te sudjeluje u osmišljavanju i realizaciji kampanja.

Priča je počela tako što je mlada dizajnerica kod postolara dala napraviti par cipela za sebe. Jedne su bile borosane. Borosane su inače brend tvornice Borovo,  bila je zaštitna radna obuća koju su nosile gotovo sve zaposlenice u bivšoj državi: medicinsko osoblje, radnice u tvornicama, ugostiteljskim objektima, tete u vrtiću.

Samo ime izvedeno je od Borovo i sana koje na latinskom znači zdrava. Ovo je prva cipela proizvedena u suradnji s ortopedom i koja je imala za cilj olakšati posao radnicama koje su dugo bile na nogama.

Dizajnerica je također trebala udobne cipele, i kako nije našla ništa interesantno u dućanima, uzela je borosane i skratila ih škaricama za nokte. Postolar je dodao mikropjenastu gumu, kako bi bile još udobnije. Poigrala se bojeći ih lakovima za nokte, te imala par unikatnih cipela. Prijateljice su bile oduševljene, pa je i njima izradila boromine (tako ih je od milja počela zvati). Majka jedne prijateljice ih je stalno  nosila. Njezin prijatelj predložio je da ih predsjednik uprave „Borova“ Gordan Kolundžić pogleda, a on joj je nakon prvog razgovora ponudio suradnju. Tako je nastao brend Boromina.

Dijelovi borosane: 1. narda, 2. zatka, 3. lubić, 4. lemovka, 5. presvlaka pete, 6. presvlaka prstiju, 7. đon

Dizajnerica je objasnila proces proizvodnje, tj. da se radi o novom proizvodu s minimumom ulaganja.  Naime, za izradu cipela najviše košta izrada kalupa, a ovdje takvih izdataka nije bilo jer se boromina radi na istim kalupima kao i borosana.  

U vezi imena, bilo je razno raznih „modernih“ prijedloga, ali je Iva insistirala da naziv bude nekakva izvedenica od Boro + nešto, kako bi se naglasilo da se radi o „kćerima borosane“, koje se rade na istim strojevima, u istoj tvornici, od  istog materijala.

Ono što nedostaje Borovu je bolja organizacija rada koja bi poboljšala učinkovitost, te bolji plasman proizvoda kako u Hrvatskoj tako i diljem Europe i u Americi.

 

Piše: Tinka Barbutov Krsteva


Povezano