Objavljeno

Dorta Jagić dobitnica je ovogodišnjeg Goranovog vijenca

Spisateljica, prevoditeljica i ugledna pjesnikinja Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica Goranovog vijenca. Goranov vijenac najuglednija je hrvatska pjesnička nagrada koja se dodjeljuje za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji.

“U nešto manje od dvadeset godina, s objavljenih pet pjesničkih knjiga, Dorta Jagić afirmirala se kao jedan od najsnažnijih i najzanimljivijih glasova suvremenog hrvatskog pjesništva. Nesputana imaginacija, nadrealistički smjele metafore, duhoviti apsurdizam i posve neortodoksno, vrlo osobno poimanje kršćanstva neke su od dominantnih osobina njezine poezije. Poetika ove pjesnikinje nastala je na tradiciji tekstualističkog pjesništva ili poezije jezičnog iskustva – njezini tekstovi pravi su vrtlozi značenja i slika, s bljeskovima začudne jednostavnosti i lakoće, a njezin jezik jamac je čudesnog, medij nepredvidivih susreta svakodnevice i metafizike. Riječ je o nezaobilaznom opusu u hrvatskoj poeziji, o pjesništvu u naponu snage, koje upravo zato želimo nagraditi i potaknuti ovogodišnjim Goranovim vijencem” stoji u obrazloženju žirija Goranovog proljeća.

Nagrada koja se sastoji od Vijenca kipara Voina Bakića i novčanog iznosa dodjeljuje se na 54. Goranovom proljeću koje  započinje svečanim otvaranjem u subotu, 18. ožujka u zagrebačkom Kinu Europa, nastavlja se splitskim čitanjima autora_ica, nastupima u sklopu europskog projekta Versopolis, a završava nastupom Iaureata i stranih gostiju u Zagrebu.

Nagradu Goran, koja se dodjeljuje pjesniku ili pjesnikinji do 30 godina starosti, a znači objavu samostalne knjige pjesama, dobila je Monika Herceg.

Zanimljivo je kako je zbog drastično smanjenjih sredstava za održavanje ove najvažnije pjesničke manifestacije do samoga kraja bilo upitni hoće li se ona uopće održati, međutim odlučno je kako Goranovo svakako mora opstati.

Ove godine Proljeće ima snažan nacionalni, ali i međunarodni karakter te će ugostiti petnaestak stranih gostiju i gošći i tridesetak domaćih pjesnika i pjesnikinja.

Nagrade je dodijelio žiri u sastavu: Ana Brnardić, Miroslav Kirin, Branisla Oblučar, Marko Pogačar i Ivica Prtenjača.

Intervju koji je Dorta Jagić dala za naš portal možete pročitati ovdje. Culturenet

Povezano