Objavljeno

Danska vodeća u Europi po pitanju pravnog priznavanja roda

Danski parlament izglasao je nove mjere koje pravno reguliraju i pojednostavljuju proces priznavanja rodnog identiteta. Usvajanjem novog zakona, Danska je postala prva europska zemlja koja je izuzela dijagnozu „poremećaja rodnog identiteta“ iz uvjeta nužnih u procesu priznavanja roda.

Osim toga, ukinuti su i obvezna sterilizacija i svaki oblik operativnog zahvata, za razliku od 13 zemalja članica EU-a koje zahtijevaju podvrgavanje sterilizaciji.

Danski zakon omogućavao je transrodnim osobama da ostanu u braku nakon promjene roda i prije novog zakona, dok se u 13 zemalja članica EU-a zahtijevao razvod.

Dennis de Jong, zastupnik u Europskom Parlamentu i potpredsjednik LGBT međugrupe, komentirao je: “Danski parlament učinio je nešto revolucionarno, ali vrlo smisleno. Učinio je osobe na koje se ovo pitanje odnosi, donositeljima odluka o svojem tijelu i rodu, bez ikakvih uvjeta nametnutih od strane države. Jedna europska država konačno priznaje pravo transrodnih osoba na samoodređenje.“

Sirpa Pietikäinen također zastupnica i članica potpredsjedništva LGBT međugrupe, dodaje: “Danska je vrlo ozbiljno uzela preporuke Vijeća Europe, koje traži da proces priznavanja roda bude ‘brz, transparentan i dostupan’ , bez uvredljivih zahtjeva”.

Pietikäinen ističe zadovoljstvo što transrodne osobe u Danskoj više neće biti stigmatizirane kao mentalno bolesne te ohrabruje Komisiju i zemlje članice da nastave s radom prema potpunoj depatologizaciji transrodnih osoba u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.” [J.J.] WomenLobby


Povezano