Objavljeno

Kopenhagen otvorio prvi LGBT dom za starije osobe

Prema statističkim podacima još uvijek je teško pratiti točan broj starijih LGBT osoba kojima je potrebna stručna zdravstvena njega, a za većinu njih postojeće institucije za skrb o starijima jednostavno ne zadovoljavaju.

Veseli stoga vijest o otvaranju prvog LGBT doma za starije osobe u Danskoj, što govori da svijest o potrebi za postojanjem ovakvih institucija ipak raste.

„Znamo da se starije LGBT osobe često ‘vrate u ormar’ kada dođu u dom“, kaže članica danskog LGBT odbora za starije Vivi Jelstrup, a ovaj dom trebao bi im omogućiti da ostatak života prožive bez potrebe za skrivanjem svog identiteta. Mnogi od njih jednostavno ne žele iznova prolaziti kroz cijeli proces prihvaćanja, pa iznova počinju skrivati svoj identitet.

Heteroseksualne osobe će također biti dobrodošle, ali uprava doma želi da on primarno bude prepoznat kao sigurno mjesto za LGBT osobe.

Osamdsettrogodišnji Helge Madsen, navodi da su mu bile potrebne pune četiri godine kako bi osoblju priznao da je gej, a sada se veseli životu u novom domu, sigurnijim uvjetima i druženju s drugim pripadnicima/ama LGBT zajednice. 

Problem je osobito naglašen kada se radi o transrodnim osobama. Loree Cook-Daniels, osnivačica Transgender Aging Network organizacije navodi kako velik broj transrodnih osoba nije obavilo medicinsku tranziciju operacijom spola te se kod njih javlja strah od društvenog isključivanja.

Također, prema upitniku provedenom u SAD-u 2011. godine, od 6456 ispitane osobe njih 28% izjasnilo se kako je doživjelo neki oblik uznemiravanja pri medicinskom pregledu, dok njih 50% smatra kako je potrebno uvesti dodatno obrazovanje medicinskog kadra kada je riječ o transrodnim osobama.

Upravo zato, prema istraživanju Tarynn Witten, veliki broj transrodnih osoba radije bira kućnu njegu od odlaska u dom za starije.

Nestručni zaposlenici/e, mogućnost neispravnog liječenje te nerazumijevanje od strane heteroseksualnih osoba utječu na odluku za ostanak u vlastitom domu.

Ublažavanje segregacije između LGBT starijih osoba i heteroseksualne zajednice cilj je SAGE (Services and Advocacy for Gay, Lesbian, Bisexual, and Transgender) organizacije. Njihov trenutni prioritet je izglasavanje zakona o LGBT zdravstvenoj zaštiti starijih kako bi im se osigurala primjerena sredstva kao populaciji od najveće društvene potrebe. [A.T.]


Povezano