Objavljeno

Danska ne krši obećanja, prva u svijetu transrodnost skinula s liste mentalnih bolesti

Kako je i najavljeno u svibnju prošle godine, Danska je iz službene liste mentalnih bolesti uklonila ‘transrodnost’. Od nedjelje, 1. siječnja, postala je prva zemlja na svijetu koja je transrodne identitete uklonila s liste mentalnih oboljenja te nizu građana/ki osigurala najbolji mogući početak nove godine.

“WHO trenutno radi na novom sustavu utvrđivanja dijagnoza. Radi na tome jako, jako dugo. Mi više nismo mogli čekati, želimo poslati jasnu poruku da će Danska sama pokrenuti promjenu ako se ista ne dogodi do kolovoza.”, kazao je u svibnju Flemming Møller Mortensen, glasnogovornik za zdravstvena pitanja iz redova socijaldemokrata, a odluku su podržale sve parlamentarne stranke.

Savjetnica Amnesty Internationala za pitanja seksualne orijentacije i rodnog identiteta, Leda Avgousti, smatra da ova odluka danskog parlamenta postavlja snažan primjer i za međunarodnu zajednicu radi destigmatizacije transrodnih osoba i ubrzanja procesa legalnog priznavanja roda.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u svojoj Međunarodnoj klasifikaciji poremećaja (ICD) trans identitete uvrštava u kategoriju Rodne disforije/Poremećaje rodnog identiteta, čime perpetuira diskriminaciju transrodnih osoba obilježavajući ih stigmom mentalne bolesti.

„To znači da transrodne osobe moraju prolaziti traumatične i ponižavajuće psihijatrijske procjene kako bi im se dozvolilo da legalno promjene rod ili kako bi im se omogućio tretman promjene spola“, ističe Avgousti.

Promjene ICD-a predložene su još 2014. godine, no budući da napretka nije bilo Danska je odlučila djelovati samostalno, a potpuna revizija ICD-a sada se očekuje do 2018. godine.

Ovo nije prvi put da je Danska lider u unaprjeđenju prava transrodnih osoba. 2014. godine opozvali su zakon koji je transrodne osobe prisiljavao na sterilizaciju prije mogućnosti legalne promjene roda. [Ž.V.] WashingtonBlade


Povezano