Objavljeno

Daj mi kino – 2: Podrška za Tuškanac, temeljnu kinotečnu dvoranu u Zagrebu

Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac sutra će održati akciju Daj mi kino – 2. kojom se bore za očuvanje Kina Tuškanac koje se, nakon godina zanemarivanja, sada nalazi na udaru gradskih vlasti. Podsjetimo, 2009. godine akcijom “Daj mi kino” filmski su se djelatnici izborili za očuvanje dvaju gradskih prostora za filmske projekcije usmjerene na arhivske, art i kinotečne programe (Kino Tuškanac – HFS) te suvremene hrvatske, evropske i alternativne filmske produkcije (Kino Europa – ZFF).

Iz kina Tuškanac i HFS-a upozoravaju na niz okolnosti i događaja koji ukazuju da je budućnost kina Tuškanac kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu ozbiljno narušena i ugrožena. Navode tako drastično umanjene dotacije za program kina u 2017. godini (sredstva su u posljednjem desetljeću prepolovljena), preispitivanje ‘stanarskog prava’ od strane Grada, informacije o pregovoru Grada i Crkve o preuzimanju dvorane Kinoteke u Kordunskoj, čije upravljanje je povjereno Centru za kulturu i film August Cesarec te informacije o obnovi zapuštene dvorane Kinoteke, koja nije gradsko vlasništvo i u koju će Grad investirati dodatnih 12.000,00 kuna mjesečnog najma, a sve s ciljem osiguravanja gotovo identičnog kinotečnog programa građanima Zagreba.

Od Grada se traži odgovor na pitanja: je li ponovno otvorena Kinoteka unaprijed smišljena zamjena za Tuškanac i postoji li ikakva dugoročna kulturna strategija za funkcioniranje i financiranje tog gradskog kinematografa?

Grad Zagreb je potpisao ugovor sa Župom sv. Blaža o zakupu prostora Kinoteke, zauzvrat gradonačelnik Milan Bandić obnavlja kupolu i prostor oko crkve sv. Blaža. Trenutačno su u tijeku radovi na privremenome uređenju i dovođenju objekta u funkcionalno tehničko stanje, a Kinoteka bi pod vodstvom Centra za kulturu i film Augusta Cesarca trebala biti otvorena 22.travnja. “Kinoteku treba vratiti Zagrepčanima!”, poručio je Bandić. Trenutno se opovrgavaju optužbe o ugroženosti kina Tuškanac, međutim planovi o preseljenju Kazališta Exit u te prostore govore suprotno.

“Nejasno je što će Zagrebu Kinoteka kraj kina Europa i kina Tuškanac, no očito su u gradskoj upravi imali svoje razloge koje su brižno skrivali od javnosti. Već prošle godine počela su govorkanja u tamošnjim kuloarima da nije dobro što Hrvatski filmski savez i Umjetnička organizacija Zagreb film festival vode najeminentnija gradska kina, ne bi li bilo bolje da taj posao preuzmu Centri za kulturu grada Zagreba? … HFS i Umjetnička organizacija ZFF na razne su načine počeli dobivati signale nepoželjnosti.“, piše Nenad Polimac za Jutarnji.

Borbu filmskih djelatnika/ca, organizacija i institucija podržala je Platforma Zagreb je NAŠ!, koja upozorava: „Ovakvo postupanje gradskih vlasti krajnje je nedopustivo. Još jednom se potvrđuje kako grad pod Bandićevom upravom nema nikakvu kulturnu strategiju zbog čega je i moguće da se ovako važni akteri nalaze na udaru, a njihov je rad izložen trajnoj neizvjesnosti. Odnos omalovažavanja prema važnim kulturnim akterima nedopustiv je, a samovolja u upravljanju gradskim prostorima, javnim dobrima i sadržajima još je jedan od razloga zašto ovakvo ponašanje, koje je inficiralo gotovo sve gradske institucije mora konačno, nakon 16 godina, prestati“. Napominju također da će se zalagati za izradu strateškog razvoja kulture grada Zagreba, uključivanje važnih aktera, poput HFS-a i ZFF-a, u upavljanje kulturnim institucijama i programima, te svih zainteresiranih dionika u procese donošenja odluka.

Akcija ‘DAJ MI KINO – 2’ započinje tiskovnom konferencijom u velikoj dvorani kina Tuškanac, u četvrtak 13. travnja u 11 sati. Pridružite se borbi za zaštitu zgrade Tuškanac kao vrhunskog kulturnog dobra i filmskog prostora, te za očuvanje statusa kina kao temeljne kinotečne dvorane u gradu Zagrebu.

Peticiju podrše možete potpisati ovdje


Povezano