Objavljeno

Četiri srednjoškolke iz Hrvatske na 1. Europskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke

Lara Semeš, Lina Krištić, Martina Licul i Ema Borevković (foto: Hrvatski savez informatičara)

Prva Europska informatička olimpijada za djevojke (EGOI) održala se od 13. do 19. lipnja 2021. godine u online izdanju zbog trenutne epidemiološke situacije.

Zbog razlike u broju žena i muškaraca, odnosno djevojaka i mladića na informatičkim natjecanjima, te po uzoru na Europsku matematičku olimpijadu za djevojke (na kojoj su također sudjelovale učenice iz Hrvatske), na nivou Europe pokrenuta je inicijativa za uspostavljanje izdvojenog natjecanja za djevojke koje bi trebalo potaknuti njihov interes za računarstvo. Organizaciju prvog izdanja EGOI-ja preuzela je Švicarska, a sudjelovalo je 157 mladih natjecateljica iz 32 europske i 11 gostujućih zemalja. 

Na natjecanju su nastupile i četiri srednjoškolke iz Hrvatske, koje su svoj nastup u reprezentaciji izborile zahvaljujući rezultatima koje su postigle na Hrvatskom otvorenom natjecanju u informatici, Državnom natjecanju iz informatike i Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi, odnosno izbornim kvalifikacijama za EGOI. One su srebrna Lara Semeš (1. razred, Zagreb), Lina Krištić (1. razred, Zagreb), srebrna Martina Licul (3. razred, Pula) i zlatna Ema Borevković (4. razred, Zagreb). Lara Semeš je također sudjelovala na Europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi 2020. gdje je osvojila srebro, a Lara i Ema Boreković su se ranije ove godine natjecale i na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.

EGOI se sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima Python, C++ i Java u operativnom sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja. Nastup naših predstavnica i pripreme organizirao je Hrvatski savez informatičara.


Povezano