Objavljeno

Atlas kontracepcije 2022. – pomaci unaprijed, ali ne u Hrvatskoj

Foto: Unsplash

U utorak, 9. veljače predstavljeno je 5. izdanje Atlasa kontracepcije Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava (EPF), koji ocjenjuje 46 europskih zemalja po pitanju osiguravanja pristupa kontracepciji.

Atlas su predstavili zastupnici/e u EP-u Fred Matić (Hrvatska), Sophie in ‘t Veld (Nizozemska) i Irène Tolleret (Francuska), Neil Datta iz EPF-a i stručnjak za seksualno i reproduktivno zdravlje Johannes Bitzer.

Moderna kontracepcija igra važnu ulogu u postizanju rodne ravnpravnosti. Ključno je osigurati univerzalni pristup kvalitetnim metodama kontracepcije i ukloniti financijske, društvene i kulturne prepreke. Moramo zaštititi temeljno pravo na zdravlje i pravo izbora za sve žene,” izjavila je Tolleret.

Zemlje se ocjenuju u tri kategorije: 1) pristup kontracepciji (subvencionira li država njihov trošak), 2) pristup online informacijama (vladini i nevladini izvori), i 3) pristup savjetovanju (koji su uvjeti za ostvarivanje prava na kontracepciju).

Ove godine ističe se problem smanjenja naknade za kontracepciju kao i nedostupnost kontracepcije bez recepta,” istaknuo je Matić.

Novost ovogodišnjeg Atlasa je što je u istraživanje uvrštena i dugodjelujuća reverzibilna kontracepcija (LARC), odnosno pristup metodama planiranja obitelji kao što je bakrena ili hormonalna spirala. U Hrvatskoj, zdravstveno osiguranje ne pokriva ovu vrstu kontracepcije, što nije slučaj u 19 od 46 analiziranih zemalja.

U većini zemalja koje nude besplatnu kontracepciju (tablete, kondomi) ona je dostupna mladima do 25 godina (npr. Francuska i Irska).

U rezultatima je jasno vidljiv jaz između sjevera i zapada. Dok države Istočne Europe stagniraju ili čak nazaduju, države Zapadne Europe u prošloj godini ostvarile su značajan napredak. Na vrhu ljestvice su Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska (91,1%), a na dnu Poljska (33,5%) i Rusija (42,8%), dok je Hrvatska sa 47,3% među zemljama u donjem dijelu ljestvice.

Iako je u 2021. godini šest država uvelo mjere koje olakšavaju pristup kontracepciji, u Europi još uvijek postoji prostor za unaprjeđenje dostupnosti moderne, učinkovite i pristupačne kontracepcije.

Ovakvi podaci ključni su u našem radu,” zaključio je Matić, ukazavši još jednom na potrebu ujednačavanja javnozdravstvenih politika na istoku i zapadu Europe.

Atlas kontracepcije dostupan je na stranici EPF-a.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano