Objavljeno

STEM djevojke osmislile rješenja za lokalnu zajednicu

Foto: OŠ Sv. Križ Začretje

Od postavljanja meteorološke zajednice i promocije pčelarstva do edukacija o važnosti recikliranja i praktičnih radionica, djevojke iz cijele Hrvatske identificirale su probleme i izazove u svojim lokalnim zajednicama te osmislile rješenja, a sve u sklopu STEM kampa udruge Bioteka. Cilj kampa bio je razvijati njihove vještine te ih osnažiti za pokretanje vlastitih ideja koje će provesti u djelo.

U programu je sudjelovalo 49 srednjoškolki s područja cijele Hrvatske, koje su kroz aktiviranje lokalne zajednice i uključivanje djece i mladih realizirale zanimljive projekte i aktivnosti, a u nastavku predstavljamo neke od njih.

Vidikovac KUK – projekt Nevene Jelače iz Gračaca

Nevena je uz pomoć tima volontera/ki u malom mjestu Srb uredila stazu do vidikovca Kuk čija je svrha privlačenje većeg broja turista, što će u konačnici doprinijeti gospodarskom razvoju mjesta. U jednom su danu očistili i uredili stazu do vidikovca kako bi bila dostupna svima. U drugoj fazi projekta postavili su ogradu na vidikovac. Zbog nepristupačne lokacije transportnim vozilima, sav materijal i alat se nosio ručno pola kilometra dugom stazom sve do vrha.

Rezultat ove akcije bila je pristupačna, uređena staza i siguran vidikovac s otvorenim, nezaboravnim pogledom prema ličkim planinama. Na odlasku s Kuka sreli su i prve posjetitelje novom vidikovcu i stazi.

Mali vrtek – projekt Maje Peroš iz Sv. Križa Začretje

Maja je uz pomoć volontera stvorila praktičan vrtek na povišenim gredicama za koji će se u budućnosti brinuti učenici koji će pohađati izvannastavne aktivnosti usmjerene na brigu o vrtu. U projektu je sudjelovala OŠ Sveti Križ Začretje te učenici od 5. do 8. razreda, nastavnici, Učenička zadruga “Začretko” te volonteri.

Uz akciju sađenja biljaka i voćaka, Maja je održala i predavanja učenicima petog razreda i nastavnicima o važnosti brige o okolišu te im je predstavila vrtek i njegovu ulogu, a volonteri su se usavršili u sađenju biljaka i voćki. Učenici će u vrteku tako moći istraživati životinje i biljke koje tamo obitavaju te pratiti i analizirati različite uvjete s obzirom na to da vrtek sadrži i uređaj za mjerenje pH-vrijednosti, vlage i temperature.

Polinacija (oprašivanje) – projekt Ivone Koretić iz Lenišća

Ivona je uz pomoć volontera i kroz suradnju s pčelarskom udrugom Samobora i Svete Nedjelje educirala širok krug ljudi – od onih najmlađih iz DV Trnoružica, DV Grigor Vitez i DV Izvor, do učenika iz OŠ Samobor i Škole za medicinske sestre Vinogradska. Djeca i mladi saznali su zašto su nam pčele važne u svakodnevnom životu i kako se brinuti o njima. Ivona je održala i edukaciju za već postojeće pčelare o novim trendovima pčelarenja te su svi prisutni razmijenili iskustva. Uz to sve, postavila je i registrirala vlastiti pčelinjak u Lenišću o kojem će se brinuti još dugi niz godina!

Boca manje za dan više – projekt Matee Šaltić, Dee Duper i Lee Ivone Vrdoljak iz Dubrovnika

Matea, Lea i Ivona su održale prezentacije o važnosti recikliranja u Osnovnoj školi Marina Getaldića učenicima drugog razreda jer s educiranjem o recikliranju treba krenuti već od malih nogu! Uz prezentaciju učenicima su postavljale i pitanja koja zahtijevaju duboko promišljanje, riješili su kviz i anketu te na kraju, u posljednjoj radionici, izradili prirodne sapune. Zajedno s volonterima provele su i malu akciju čišćenja kako bi zajednici poslale poruku da smeću nije mjesto u prirodi i time ih potaknule na aktivnije uključivanje u ovakve akcije.

Meteorološka postaja – projekt Ive Kuljak iz Konjščine

U svom projektu Iva je u suradnji s Općinom Konjščina postavila meteorološku postaju. Podaci koje meteorološka postaja prikuplja prikazivat će se na web-stranici Općine s ciljem poticanja lokalne zajednice na korištenje weba na kojem će, osim podataka o vremenu, pronaći i dodatne korisne informacije za unaprjeđivanje njihovog života. Potencijalni češći posjeti webu otvorili bi vrata ka razvikivanju malog, ali prekrasnog mjesta iz kojeg Iva dolazi.

Popis svih projekata pronađite na stranici Bioteke.


Povezano