Objavljeno

Britanske tvrtke morat će javno izvještavati o rodnom jazu u plaći

U pokušaju da osigura ravnopravnost u plaćama zaposlenika i zaposlenica, britanski premijer David Cameron, najavio je plan vlade da velike tvrtke prinudi na javno objavljivanje razlike u plaćama.

Ovom koraku poslovni sektor dugo se protivio, kao i pojedinci/ke iz Konzervativne stranke, no do prve polovice sljedeće godine bit će donesena pravila prema kojima će tvrtke s više od 250 zaposlenih morati razotkriti rodni jaz među svojim zaposlenicima/ama.

“To će baciti svjetlo na razlike i stvoriti pritisak neophodan za promjenu i povećanje plaća žena.” Osim toga, djevojke treba poticati na odabir karijere u kojima žene nisu dovoljno zastupljene, tvrtke bi morale uključiti više žena u upravu, a neophodno je povećati i pristup skrbi o djeci, izjavio je Cameron.

Velika Britanija ima šesti najveći rodni jaz u EU, a trenutno iznosi 19,1%, ako uračunamo osobe zaposlene na puno i nepuno radno vrijeme. Cameron se zavjetovao da će ovaj rodni jaz dokinuti u jednoj generaciji.

John Allan, predsjednik Federation of Small Businesses, pozdravio je plan Vlade i rekao je da je trenutno više direktorica nego ikada prije. “Kako bi podržali ovaj trend moramo zadržati pozitivnu inerciju i razbiti preostale prepreke koje sprečavaju napredovanje žena na radnom mjestu i u upravama“,  rekao je Allan.

No, drugi su bili kritični, rekavši da će plan biti financijski skup za poslovne subjekte i neće pomoći  smanjiti razlike u plaćama. “Kvote, pravila i dodatni troškovi poslovanja nisu način osiguravanja raznolikosti na radnom mjestu”, istaknuo je James Quinn, poslovni urednik u Telegraph Media Group. [T.B.K.]  TheRakyatPost


Povezano