Objavljeno

UK i SAD: Nekoliko statistika o prekovremenom radu i mirovinama žena

U kulturi u kojoj dugi radni sati i neprekidna trka s vremenom predstavljaju gotovo stvar prestiža, uobičajeno je čuti pritužbe o prezauzetosti. Sati i sati posvećeni poslu dokaz su predanosti, radne etike te važnosti pojedinca. No, prema nedavnim studijama u SAD-u, prekovremeni rad, posebno na višim pozicijama u financijskom, pravnom ili tehnološkom sektoru, za žene može biti profesionalno štetan. Štoviše, produbljuje rodnu segregaciju koja, kao što je pokazalo novo istraživanje u UK, ne nestaje čak ni nakon umirovljenja.

Prošlogodišnja anketa web-stranice The Fit, provedena na 5,000 zaposlenih u SAD-u, otkrila je da 54% žena radi prekovremeno u usporedbi s tek 41% muškaraca. U posljednjih nekoliko mjeseci, mnoge su poslovne žene podigle svoj glas protiv prekovremenog rada u korist, često nedostižnog, sklada obitelji i karijere.

Naime, istraživanje Sveučilišta Indiana pokazuje kako je umjeren rad ključ za postizanje željene ravnoteže i profesionalnog uspjeha, a studija časopisa Gender & Society upozorava da 50 ili više prekovremenih sati na tjedan ne koristi ženama, već upravo suprotno, jača rodnu segregaciju. Bez obzira na veću satnicu, u području prava ili financija glavnu riječ i dalje vode muškarci.

Dugi radni sati više utječu na njihovo zdravlje, koje pati, i zbog činjenice da žene i dalje prednjače u obavljanju kućanskih poslova. To bi mogao biti razlog zašto studija Sveučilišta Indiana otkriva da je gotovo 7% majki koje su u spomenutim sektorima radile 50 ili više sati izgubilo radno mjesto unutar četiri mjeseca.

Nažalost, podaci u studiji koje je provela britanska tvrtka LV ukazuju da se rodna segregacija u primanjima, koju većina žena doživljava na radnom mjestu, nastavlja i u mirovini. To znači da će im godišnja mirovina biti i do 40% manja od prosječne mirovine muškarca. Zbog toga će 30% žena starijih od 50 godina, u odnosu na 23% muškaraca, raditi duže, dok će se jedna od njih pet morati osloniti na državnu mirovinu, upozorava se u izvješću. [A.V.] Forbes/Telegraph


Povezano