Objavljeno

Britanska stranka za ravnopravnost žena najavila borbu za besplatnu dječju skrb

Britanska Stranka za ravnopravnost žena (Women’s equality party) obećala je na predstavljanju svog programa budućim glasačima/cama da će se boriti za suzbijanje nasilja protiv žena te postizanje ravnopravnosti u politici, obrazovanju, plaćama, roditeljstvu i medijima.

Stranka je osnovana prije nešto više od tri mjeseca, danas broji preko 45 tisuća članova/ica, a predvodi ju bivša novinarka Reutersa, Sophie Walker.

Walker je prošlog tjedna istaknula da je jedan od temeljnih ciljeva zagovaranje rodne kvote prilikom izbora zastupnika na sljedećim dvama izborima kako bi se postigla jednaka zastupljenost u Zastupničkom domu do 2025.

Prilikom predstavljanja programa Walker je istaknula:

“Želimo da žene uvide vlastiti potencijal, a to ćemo učiniti tako što ćemo im pružiti sustav brige za djecu koji ne košta kao suho zlato i na koji se ne mora čekati. Vjerujemo da bi sustav skrbi za djecu trebala financirati država i da bi trebao biti dostupan svakom djetetu po završetku porodiljnog dopusta roditelja.”

Walker je također pozvala na odgovornost britanskog premijera Davida Camerona te predvodnika laburista Jeremya Corbyna istaknuvši još uvijek prisutan jaz u plaćama.

“Muškarci u Ujedinjenon Kraljestvu godišnje prosječno zarade dvostruko više od žena i to prvenstveno zbog toga što su žene za isti posao plaćene manje od svojih muških kolega ili primorane posao napustiti zbog preskupog sustava dječje skrbi”, rekla je Walker.

“Predugo se o ravnopravnosti govorilo bez da se išta konkretno poduzelo;  gdje su rezultati?”, upitala se.

Stranka je također najavila smanjenje poreza na mirovinske štednje što će, tvrde, “poduprijeti žene u izgradnju karijere i zasnivanju obitelji, ali i zaštiti one žene koje zarađuju manje i/li rade na pola radnog vremena”.

Među ostalim ciljevima stranke stoji, između ostalog, zalaganje za kriminalizaciju kupaca seksualnih usluga, obvezan ‘seksualni odgoj’ u svim državnim školama i primjeren dobi učenika/ca, kao i revizije kurikuluma koje bi osigurale da djeca uče o postignućima žena. The Guardian

Povezano