Objavljeno

B.a.B.e. reagirale na izjavu Mladena Bajića kojom je uvrijedio svu izvanbračnu djecu

Udruga B.a.B.e., kratkim je komentarom reagirala  na izlaganje Mladena Bajića, kandidata za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, pred Odborom za Ustav, Poslovnik i politički sustav, u kojem je izjavio da je državni odvjetnik poput izvanbračnog djeteta, njega nitko ne voli.

Bajićeva opaska odgovor je saborskom zastupniku Davorinu Mlakaru koji ga je upitao je li mu funkcija bivšeg glavnog državnog odvjetnika olakotna ili otegotna okolnost u ovom izboru.

„Mislim da mi više ide na štetu nego na korist jer glavni državni odvjetnik vam je kao izvanbračno dijete. Njega nitko ne voli – ne vole ga oštećeni jer ne zastupa dovoljno jako njihove interese, ne vole ga okrivljeni, država i društvo misle da je mogao napraviti više nego što je napravio. Preuzima odgovornost i oštricu za sve što se događa u društvu i to je u redu i zato je državni odvjetnik“, kazao je Bajić.

Zbog brojnih reakcija građana/ki koji su zahtijevali javno očitovanje, iz udruge B.a.B.e., odlučili/e su komentirati ovu izjavu bivšeg državnog odvjetnika, dok kako kažu o tome da ne zna kako je Hrvatska sekularna država ovaj put neće iskazati svoje mišljenje.

„Kada bivši državni odvjetnik, a sada jedan od najizglednijih kandidata za suca Ustavnog suda Republike Hrvatske, u svojem izlaganju uvrijedi svu izvanbračnu djecu i njihove samohrane roditelje, trebala bi čitava javnost odmah reagirati, a političke stranke koje ga podržavaju automatski diskvalificirati.

U pokušaju opravdavanja svog minulog rada na koji su ispisane i izgovorene brojne (vrlo opravdane) primjedbe i osvrti, Mladen Bajić grubo vrijeđa djecu rođenu izvan ozakonjenih bračnih zajednica, imputirajući kako su takva djeca nevoljena i neprihvaćena. Da je radio svoj posao kako spada, morao bi znati koliko se nasilja, neljubavi i zanemarivanja događa upravo u vezama koje su blagoslovili crkveni ljudi ili registrirali matičari, pa ne bi koristio ovako neprimjerene usporedbe sa svojim položajem u državi i društvu dok je obavljao dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Nadamo se da će ga neko dijete (a poželjno bi bilo više njih) tužiti za klevetu i povredu dostojanstva.

Samo naprijed svi koji će i dalje podržavati i inzistirati na njegovu imenovanju za suca Ustavnog suda“, piše Sanja Sarnavka ispred udruge B.a.B.e.

Izjavu je osudila i Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić koja je podsjetila na Ustavom zajamčenu jednakost bračne i izvanbračne djece, odnosno zabranu diskriminacije, te kazala sljedeće:

“Iznenađeni smo da je takva izjava uopće bila moguća u javnome prostoru, a pogotovo kad dolazi od osoba koje su obnašale ili se kandidiraju za funkcije u kojima poštovanje ljudskih prava mora biti temeljna vrijednost, kaže se u priopćenju. Nedopustivo je na takav način stigmatizirati djecu, a takve izjave ne mogu se tretirati ni kao metafora niti kao šala, upozorava pravobraniteljica za djecu”.


Povezano