Objavljeno

Šeparović: Institucija Pravobraniteljice za djecu nije ugrožena

Nakon što je odlukom Ustavnog suda od 7. ožujka ukinut Zakon o pravobranitelju za djecu, zato što prije 14 godina nije donesen potrebnom većinom glasova zastupnika, pojavila se zabrinutost da će Hrvatska ostati bez ove važne institucije. Predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović, kazao je danas da razloga za zabrinutost nema i da položaj pravobraniteljice nikako ne dolazi u pitanje, izvještava forum.tm.

“Morali smo ga ukinuti jer je to organski zakon, a zakonodavcu smo dali rok da ga opet izglasa, koji možemo po potrebi i produžiti. Mjesto pravobraniteljice i dalje će postojati, ona nije ugrožena”, naglasio je Šeparović na konferenciji za novinare povodom odluka Ustavnog suda o zakonima o konverziji švicaraca i lex Vlahušića.

Naime, Ustavni je sud utvrdio da je riječ o zakonu koji uređuje ustrojstvo, djelokrug i način rada državnog tijela te je stoga za njegovo izglasavanje bila potrebna većina glasova svih zastupnika, odnosno 76 glasova, a za njega je tada glasalo samo njih 62. Stoga je ukinuo aktualni propis te dao rok Saboru da do 1. kolovoza ponovi glasanje i izglasa ga s potrebnom većinom. Aktualni zakon s tim datumom prestaje važiti, no kako je istaknuo Šeparović ako vlada do tog datuma ne ponovi glasanje rok će se, kao i datum važenja zakona, produžiti.

Namjera Suda nije bila ukidanje institucije pravobraniteljice za djecu, već njezino jačanje i stavljanje u ravnopravni odnos s institucijom pučkog pravobranitelja, jer se često percipira u javnosti da su posebna pravobraniteljstva (za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova) podređena pučkom pravobranitelju. Ustavni je sud mišljanja da je zakon sadržajno u redu, a problem je čisto formalan, odnosno potrebno je ponoviti glasovanje.

No iako se ova odluka Ustavnog suda u tom smislu čini bezazlena Veronika Rešković za forum.tm upozorava:

„…vrijeme u kojem bi Sabor trebao ponovo raspravljati o Zakonu poklapa se i s novom raspravom o izvještaju pravobraniteljice za djecu za 2016. godinu, što može otvoriti mogućnost da protivnici rada Milas Klarić dođu na svoje.  Lani je, podsjetimo, Domoljubna koalicija, predvođena HDZ-om, njezin izvještaj za 2015. godinu – odbila, samo nekoliko tjedana nakon što je istu sudbinu doživio i izvještaj pučke pravobraniteljice Lore Vidović. Takav presedan tumačen je kao politički pritisak vladajućih na neovisne institucije te stvaranja uvjeta za smjenu obje pravobraniteljice.

Ivana Milas Klarić često je bila i na udaru konzervativnih udruga, posebno „U ime obitelji“ te neizbježnog Ladislava Ilčića, donedavnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Rasprava, pa makar i tehnička, o osporenom zakonu, može im biti povod da ponovno aktualiziraju pritisak za njezinom smjenom, pa čak i za ukidanjem pravobraniteljstva za djecu.“

Nakon što je o odluci Ustavnog suda doznala iz medija, početkom tjedna je reagirala pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Zatražila je od premijera Andreja Plenkovića da hitno uputi u zakonodavnu proceduru prijedlog novog Zakona o pravobranitelju za djecu, a o tome je izvjestila i predsjednika Sabora Božu Petrova.


Povezano