Objavljeno

Britanska profesorica umjetnosti zatražila eutanaziju radi modernog načina života

Umirovljena britanska profesorica umjetnosti i inženjerka Kraljevske mornarice eutanazirana je u jednoj švicarskoj klinici, a kao razlog svoje odluke navela je zamor od modernog svijeta, punog televizora, računala i supermarketa.

Identificirana samo kao Anne iz Sussexa, ova je 89-godišnjakinja izjavila kako više ne može „plivati protiv struje“ svijeta te ju je, nakon što je vodila ispunjen život, pun avantura i nezavisnosti, bio strah da će zbog oslabljenog zdravlja duže vrijeme morati provesti u bolnici ili u umirovljeničkom domu.

Unatoč tome što nije bila smrtno bolesna ili hendikepirana kada je umrla, duboko ju je uznemirila komercijalizacija i dehumanizacija ljudskog društva. Smatrala je kako je elektronička pošta uništila ljudskost u komunikaciji, dok se čovjek pretvorio u robota koji sjedi pred ekranom. Uz to su ju zabrinjavali gotova hrana i veliki redovi u supermarketima, kao i opasnosti prenapučenosti i zagađenja.

Kratko prije smrti, u intervjuu za Sunday Times, izjavila je: „Kažu – prilagodi se ili umri. U mojim godinama, osjećam se kao da se ne mogu prilagoditi, jer ovo novo doba nije ono doba u kojem sam odrasla kako bih ga mogla razumjeti. Sve vidim kao rezanje troškova. Svi su stari načini obavljanja stvari nestali“.

Zalagala se i za pravo na eutanaziju, unatoč tome što je dan prije njezine smrti David Cameron odbio promjenu zakona o asistiranom samoubojstvu u Velikoj Britaniji, koje i dalje ostaje kriminalno djelo. [I.M.Ž.] BioEdge/Independent


Povezano