Objavljeno

Ulično uznemiravanje u Ujedinjenom Kraljevstvu postaje zločin iz mržnje

Policija okruga Nottinghamshire u Velikoj Britaniji od sada će, u pokušaju da se suprotstavi seksističkim ispadima, svaki neželjeni verbalni kontakt, uključujući dobacivanje i zviždanje na ulici, bilježiti kao zločin iz mržnje, javlja The Guardian.

Kategorija zločina iz mržnje proširena je tako da uključi mizogine ispade, karakterizirane kao ponašanje usmjereno prema žrtvi samo zato što je žena, što znači da će se incidente poput uličnog uznemiravanja, neželjenog fizičkog kontakta, fotografiranja bez pristanka ili slanja neželjenih poruka, moći prijaviti policiji koja će slučaj istražiti.

Policija u Nottinghamshireu prva je u zemlji koja je usvojila novu kategoriju zločina iz mržnje, a za odabrane djelatnike/ce protekla je tri mjeseca organizirana specijalna obuka. Načelnica policijske uprave, Sue Fish je ovo nazvala važnim korakom zbog kojeg će Nottinghamshire postati sigurnije mjesto za žene, a ulično uznemiravanje istaknula je kao neprihvatljivo ponašanje.

Direktorica koalicije End Violence Against Women, Rachel Krys, pohvalila je odluku policije te kazala kako je to izuzetno bitno u svjetlu podataka koji govore da je 85% žena dobi između 18-24 u javnom prostoru iskusilo seksističko ponašanje, a 45% njih je doživjelo neželjeno dodirivanje.

“Ovaj stupanj uznemiravanja ima snažan utjecaj na slobodu kretanja žena u javnom prostoru i povećava im osjećaj nesigurnosti. Žene s kojima smo razgovarale ulažu velik trud kako bi se osjećale sigurnije, uključujući i izbjegavanje određenih dijelova grada, te pribjegavaju vožnji taksijem i hodanje gradom u grupi kad padne mrak.”

Krys smatra da će bilježenje uličnog uznemiravanja policiji i zakonodavcima dati puno jasniju sliku širine problema i pomoći im da shvate koje su mjere potrebne kako bi se incidenti spriječili. [Ž.V.]


Povezano