Objavljeno

Brazil zakonom o femicidu protiv obiteljskog nasilja

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff prošlog je tjedna potpisala novi zakon koji predviđa oštrije kazne za ubojstva žena i djevojaka nastalih kao posljedica obiteljskog nasilja, prenosi Ms. Magazine.

Muškarci koji počine femicid, odnosno ubojstvo žene zbog njezina spola, sada mogu očekivati ​zatvorsku kaznu od 12 do 20 godina, te čak i dulje ako je zločin počinjen nad trudnicama, djevojkama mlađim od 14 godina, ženama iznad 60 godina ili nad osobama s invaliditetom.

Ove nove stroge mjere usmjerene su na zaštitu žena u Brazilu, gdje je, prema službenim statistikama, broj ubojstava žena porastao za 230% u razdoblju od 1980. do 2010. godine, a kako navodi predsjednica, svaki dan život izgubi 15 žena. Ovaj zakon je dorada ranijeg, donesenog 2006. godine, poznatog kao Zakon ‘Maria da Penha’, kojim se odala počast Mariji da Penhai, ženi koju je suprug 14 godina tukao i dva puta pokušao ubiti, nakon čega je ostala u invalidskim kolicima, prenosi BBC.

“Ovaj zakon tipificira ubojstava žena kao težak zločin i identificira ga kao specifičan zločin protiv žena. To je način da razgovaramo o ovom problemu, učinimo ga vidljivim dajući mu ime i povećamo kazne”, rekla je Nadine Gasman, voditeljica United Nations Women u Brazilu.”Trebalo nam je dugo vremena da kažemo da je ubijanje žena drugačija pojava. Muškarce se ubija na ulici, a žene u kući”, nastavila je Gasman.

Slični zakoni doneseni su i drugim zemljama Latinske Amerike, poput Salvadora koji ima najveću stopu ubojstava žena u svijetu. [M.B.]


Povezano