Objavljeno

Unatoč ženskoj trci na predsjedničkim izborima, Brazil i dalje muški svijet

Dilma Rousseff, Marina Silva i Aecio Neves

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff na nedjeljnim je izborima ostvarila najveći broj glasova, no to joj nije bilo dovoljno da izbjegne drugi krug izbora na kojima će se za sljedeći mandat boriti s konzervativcem Aeciom Nevesom koji se u zadnji čas dramatično uspeo na ljestvici te ostvario drugo mjesto.

Neves je ustvari veliko iznenađenje, jer su predizbornom kampanjom gotovo do posljednjeg trenutka dominirale dvije žene, Rousseff i Marina Silva koja promovira politiku zaštite okoliša, a obje su primjer upornosti i borbe protiv opresije.

Silva (56) je rođena u vrlo siromašnoj obitelji na porječju Amazone te je bila nepismena do 16. godine. Radila je kao spremačica prije nego što se uspjela istaknuti kao ekološka aktivistica te 1994. postala najmlađa brazilska senatorica u povijesti.

Rousseff (66) je u mladosti bila zarobljena i mučena zbog svoje uloge u borbi protiv vojne diktature u zemlji. Preživjela je borbu s rakom, a potom postala prva brazilska predsjednica 2010. godine.

“Možemo reći kako je Rousseff feministički simbol jer je probila patrijarhalnu strukturu i pokazala ženama da one mogu učiniti isto,” izjavila je Yury Puello Orozco, glasnogovornica CWRC-a (Chatolic Women for the Right to Choose), istaknute pro-choice organizacije sa sjedištem u Sao Paolu.

Rousseff će se iduća tri tjedna braniti od svog energičnog izazivača koji optužuje njezinu intervencijsku politiku za ekonomski pad, te predlaže slobodno tržište i smanjenje vladinih troškova kako bi se ponovno stekla blagonaklonost investitora.

Rousseffina stranka vlast je osvojila 2002. godine uz obećanja radikalnih promjena, no više od desetljeća kasnije i unatoč predsjedničkoj trci dviju žena, feminističke aktivistice poput Puello Orozcy govore kako se još mnogo toga treba postići.

U veljači su zakonodavke iz oba doma sazvale sastanak u Brasiliji kako bi raspravile gorući problem, šokantni nedostatak žena u parlamentu.

Žene trenutačno čine samo 8.4% zastupnika/ca u donjem domu parlamenta. Radi se o neznatnom poboljšanju u proteklih 12 godina, no čini se kako je broj dosegao vrhunac. Nešto je bolje sa ženama u Senatu, ali 15% zastupljenosti nije razlog za veselje.

Dok je slaba reprezentacija žena u parlamentu zasigurno problem, ‘obične’ brazilske žene suočavaju se s mnogo ozbiljnijim izazovima. Da spomenemo samo jedan od njih, procjenjuje se da je prošle godine izvršeno milijun abortusa, od kojih većina ilegalno.

Pobačaj je u Brazilu zločin osim u slučaju silovanja ili ako trudnoća ugrožava život majke. Puello Orozco izjavila je kako su ilegalni pobačaji velik zdravstveni problem koji političari, uključujući Rousseff, nisu imali hrabrosti riješiti u vrlo religioznoj zemlji poput njihove, te dodaje:

“Kriminalizacija nije uspjela smanjiti broj izvršenih abortusa. Osim toga, radi se o zakonu koji diskriminira siromašnije, često crne žene za koje postoji veća vjerojatnost da će umrijeti od posljedica ilegalnog pobačaja u nehigijenskim uvjetima.” [P.B.] France24/Reuters


Povezano