Objavljeno

Ulično uznemiravanje u Portugalu proglašeno zločinom

Socijaldemokratska stranka Portugala kriminalizirala je verbalno seksualno zlostavljanje, a one proglašene krivima teretit će se novčanoma kaznom u iznosu od 120 eura, no postoji i mogućnost jednogodišnje zatvorske kazne.

Ova odluka prati slične zakone o uličnom uznemiravanju koji su izglasani u Peruu i Belgiji.

Peru je uznemiravanje definirao kao utjecaj na slobodu i dostojanstvo kretanja te pravo osobe na fizički i moralni integritet. Za ovaj zločin u Peruu moguća je maksimalna zatvorska kazna do 12 godina, a u Belgiji su 2014. godine doneseni zakoni sa sličnim kaznama kao i u Portugalu.

Ova odluka nastavak je pozitivnih vijesti o ljudskim pravima koje pristižu iz te zemlje.

Prošli mjesec portugalski parlament je poništio predsjednikov veto na Zakon o posvajanju djece za istospolne parove. Taj zakon izglasan prošle godine omogućava sva prava na posvajanje djece istospolnim parovima, a lezbijke imaju pravo na medicinski potpomognutu oplodnju.

Portugalski predsjednik Anibal Cavaco Silva blokirao je zakon samo dva mjeseca prije isteka svoga mandata. Ipak, prošlomjesečna odluka parlamenta prisilit će predsjednika da potpiše ovaj zakon.

Unatoč odgađanju u donošenju zakona, mnogi istospolni parovi odgajaju djecu zajedno pod postojećim zakonima.

Iako je Portugal progresivan po pitanju nekih problema LGBT zajednice, 81% stanovništva je katoličke vjerosipovijesti, a moćna Katolička Crkva oštro se protivi istospolnom roditeljstvu. [J.A.] PinkNews


Povezano