Objavljeno

Francuske političarke pokrenule peticiju protiv seksualnog uznemiravanja u politici

Stotine francuskih političara/ki i aktivista/kinja prokazalie su sveprisutno seksualno uznemiravanje političarki, pet godina nakon skandala kojeg je izazvao Dominique Strauss-Kahn te posljedičnih obećanja kako će seksizam biti iskorijenjen.

Zaustavimo Omertu, peticija koja kritizira navodni mafijaški stil koda tišine koji okružuje zlostavljanje, objavljena je na naslovnici dnevnog lista Libération u utorak nakon što je član parlamenta Denis Baupin dao ostavku na mjesto potpredsjednika parlamenta uslijed optužbi koje su protiv njega podnijele iz iste političke stranke zelenih EELV.

Preko 500 političarki i članova/ica kampanje potpisalie su peticiju kojom osuđuju seksualno zlostavljanje prisutno u francuskoj politici, pozivajući pritom na nove mjere kojima bi se stalo na kraj seksualnom uznemiravanju u politici. Mjere uključuju uvođenje grupe podrške za političarke u cilju upoznavanja s time kako prijaviti uznemiravanje te trening koji bi im pomogao u borbi protiv istog. Peticija broji već 13,883 potpisa. 

Suci/sutkinje istražuju optužbe da je Baupin seksualno uznemiravo četiri žene unutar stranke. On je optužbe porekao, a njegovi odvjetnici kažu kako će pokrenuti tužbe za klevetu protiv novinara/ki kojie su povelie istragu za Mediapart i France Inter. Prema francuskom statutu uznemiravanje se može prijaviti samo unutar tri godine, čime bi se isključila većina djela za koja ga uptužuju četiri žene, od kojih neka od njih datiraju otprije 15 godina.

Raspravljalo se o ‘omerti’ odnosno o šutnji koja dolazi s ‘tabuuom’ kojeg nosi seksualno uznemiravanje, pritom ističući da su političarke smatrale kako će biti diskreditirane u slučaju da navedene incidente prijave. 

U peticiji, kako navodi Libération, stoji da mnoge francuske političarke šute zbog straha da će naškoditi svojoj karijeri ili stranci. Potpisnici/e izjavljuju kako se žene i danas ograničava na način da su primorane izbjegavati ulazak u lift s određenim političarima ili ne zadržavati se do kasno u uredu ako su određeni zlostavljači prisutni.

„Vrijeme je da glasno progovorimo, da stanemo na kraj nekažnjavanju, da muškarci promjene svoje ponašanje, umjesto da se žene prilagođavaju istom“, stoji u peticiji.

Jedna od žena čije se ime u četvrtak pojavilo u članku u listu Libération je i ono Mariee Allibert, glasnogovornice francuske feminističke organizacije Osez le Féminisme.

„Smatram da trebamo iskoristiti ovu priliku da razmislimo o ovom problemu, ne u okvirima izoliranog slučaja nekog ‘negativca’ već kao simptom nečeg daleko obuhvatnijeg od ovog konkretnog slučaja. Naše društvo konstantno ublažava seksizam i protuzakonito ponašanje kojim često rezultira. Vrijeme je da tome stanemo na kraj“, rekla je Allibert dodajući kako je ključni problem patrijarhalnost francuskog društva kao i to što su muškarci općenito dominantni u područjima kao što je politika i ekonomija.  [M.B.] The Local/The Guardian


Povezano