23.05.1921.

Zvjezdana Ladika – dječjim kazalištem do spoznaje ljepote

Ilustracija: Ivana Castellano (instagram @ivanacastellano_). Nije dozvoljeno preuzimanje ilustracije bez suglasnosti autorice i portala.

“Scenska umjetnost, kao i sva umjetnost, treba biti posrednik koji djecu dovodi na put spoznaje ljepote u životu i koja će im pomoći da je prepoznaju, osjete, obogate se njome, da je preobraženu u stvaralaštvo prenose dalje, oplemenjujući tako život oko sebe.”

Zvjezdana Ladika (1921. – 2004.) bila je kazališna redateljica prvenstveno predstava za djecu i mlade te dramska pedagoginja koja je ostala u srcima mnogobrojnih mališana i mališanki, odmilja zvanih Zvjezdaninom djecom, koja su tijekom gotovo 50 godina prošla kroz dramski studio pod njezinim vodstvom. Razvila je vlastitu metodiku dramskog odgoja koju je uzdigla na visoku estetsku i profesionalnu razinu te se izborila za njezino priznanje i u svjetskim kazališnim krugovima, gdje je poznata kao „zagrebačka škola“.

Zvjezdana Ladika rodila se u Karlovcu 28. svibnja 1921. Kad joj je bilo 12 godina dolazi u Varaždin, kamo joj je otac premješten kao profesor na gimnaziji. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1945. godine diplomirala je jugoslavensku književnost, francuski i ruski jezik i književnost. Počinje se baviti kazalištem amaterski, tijekom studija, kao pokretačica i redateljica prve dramske grupe Filozofskog fakulteta i jedna od osnivačica Centralnog studentskog kazališta.

Nakon završenog studija kratko je radila kao profesorica na srednjoj tehničkoj školi, a onda napušta taj posao da bi postala polaznicom Filmskog studija Jadran filma. No taj je studio bio kratkog vijeka – ugašen je nakon samo godine dana. Ladika zatim upisuje studij režije na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu.

U tadašnjem Pionirskom kazalištu (PIK) 1953. godine kao diplomantica prihvaća mjesto redateljice i kazališne pedagoginje. Prva joj je režija Snježna bajka (1954.) po motivima Andersenove Snježne kraljice u dramatizaciji Dunje Robić. Potom kao diplomsku predstavu režira Shakespeareovu tragediju Romeo i Julija, koju će i kasnije često režirati u različitim scenskim oblicima, s mladim profesionalnim glumcima ili članicama omladinskog studija, tragajući za onim što je blisko u toj tragediji svim mladima svijeta, u različitim krajevima i različitim vremenima.

Napisala je knjigu Dijete i scenska umjetnost (1970) te zbirku igrokaza Kazališne čarolije (2000). Koautorica je priručnika Dramske igre, priručnika Dosadno mi je, što da radim? (1995), Dozivi i odzivi lirske pjesme (1990) te priređivačica zbornika hrvatskih igrokaza za djecu Kazališni vrtuljak (1997). Surađivala je i u časopisu Umjetnost i dijete od 1969. do 1989. godine, zborniku Ivana Brlić Mažuranić (1970) te u izdanjima Zbornik igrokaza (1980), Dijete i kreativnost (1987), Razigrane riječi (1994) i 50 godina Zagrebačkog kazališta mladih (2000).

Sudjelovala je na brojnim simpozijima i konferencijama, na mnogim festivalima i susretima od Šibenika, Hvara, Mostara, Beograda, Berlina, Münchena, Praga, Brna, Bratislave, Poznanja, Pečuha, Toulousea, Venecije, Trsta, Rima, Milana i Londona, pa čak i SAD-a.

Bila je članica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Hrvatskog centra za dramski odgoj, i dugogodišnja predsjednica Jugoslavenskog, a kasnije Hrvatskog centra ASSITEJ (Međunarodno udruženje kazališta za djecu i mlade) te članica međunarodnog Izvršnog odbora ASSITEJ-a.

Jedna je od osnivačica kazališta Mala scena 1989. godine, gdje je radila kao redateljica, dramska spisateljica i voditeljica dramskog studija.

Godine 1998. dobila je Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo.

Zvjezdana Ladika (ustupio Fotoarhiv Branko Balić, Institut za povijest umjetnosti)

Kazalište za mlade, mladi za kazalište

Premda kazališni rad s mladim naraštajima bilježi dugu povijest, kazališta za djecu i dječja kazališta kao organizirana djelatnost ne postoje prije 20. stoljeća. Potaknuti naprednim pedagoškim konceptima s početka prošloga stoljeća koji u središte svojih nastojanja postavljaju cjelovit razvoj djeteta, u nizu europskih zemalja te u Americi u međuratnom razdoblju pokreću se takva kazališta kako bi se djeci pružile mogućnosti kreativnog odgoja i odrastanja.

Tako je 1948. osnovano i Zagrebačko pionirsko kazalište (skraćeno PIK – od 1967. ZKM). Kada Ladika dolazi 1953. godine u PIK, to je „živahna ustanova“, ali bez vlastite zgrade i dvorane. Ipak, uz Boženu Begović, pokretačicu i prvu ravnateljicu, te pod vodstvom redateljice Đurđice Dević, ovaj je institucija razvila intenzivnu djelatnost, pri čemu kojoj kazališne predstave izvode i odrasli i djeca, te koja u prvih pet godina postojanja stvara repertoar od više od 50 naslova. PIK tada funkcionira na sličan način kao i druga europska dječja kazališta u kojima se zajedno s djecom i mladima pripremaju predstave i zatim izvode za mladu publiku.

Zvjezdana Ladika, shvativši ozbiljnost i zahtjevnost takva rada, ubrzo je krenula u vlastita promišljanja i traganja iako dotad nije imala iskustvo rada s djecom. Zaljubljena u umjetnost, u pisanu riječ, uvijek je birala teme i tekstove izrazite literarne vrijednosti, upućujući mlade u ljepotu scenskog izraza kroz riječ. Njezine se učenice i učenici u svojim svjedočanstvima prisjećaju kako se na Zvjezdaninim satovima uvijek odlazilo u neke druge svjetove i poticalo scensku inteligenciju.

“Zadatak je umjetnika-pedagoga u dječjem dramskom studiju da neiscrpljiv izvor stvaralačke mašte, opažanja i osjećaja kanalizira u pedagoškom smislu i da u djetetu razvije sposobnost punog doživljavanja ne samo umjetnosti nego i života koji ga okružuje i da u njemu pronalazi ljepotu.

Teško je nabrojati sve autore/ice čija su djela mladi upoznavali kroz Zvjezdaninu kreativnost, a i ona sama je pisala – priče, dramske tekstove, songove, prevodila strane dječje spisatelje/ice, uvijek želeći obogatiti dječju maštu. Kada bi osmišljavala dramske komade, pisala ih je tako da mogu biti predstava s dvoje ili 20 sudionika.

Kasnih sedamdesetih nastale su vrlo neobične predstave: Koraci, Srce i seks, OS 78, a kasnije i Riječi, riječi, riječi. Uz Slavenku Čečuk i Đurđicu Dević, Zvjezdana je hrabro ispitivala mogućnosti scenskog izraza djece i mladih, a taj je pristup ubrzo priznat i u svjetskim razmjerima.

Mjuzikli Mačak Džingiskan i Miki Trasi i U koga se uvrglo ovo dijete obilježili su nekoliko desetljeća Zvjezdanina rada, ali i odrastanja brojne djece koja su u njima sudjelovala s obzirom na to da je svaki od njih doživio nekoliko različitih postava. Glazbenik Ladislav Tulač te koreografkinje Branka Petričević i Ivanka Cerovac zajedno su s Ladikom uvodili djecu u tajne zahtjevne forme mjuzikla, približavajući se željenom obliku totalnog kazališta. I posljednje dvije predstave koje je Ladika režirala u ZKM-u bili su mjuzikli Priče djeda Aristofana te Mačak Džingiskan i Miki Trasi u novoj postavi.

Ladika u PIK-u, odnosno ZKM-u provela cijeli svoj kazališni vijek, režiravši više od 90 predstava za djecu i mlade, od kojih su neke bile jugoslavenske praizvedbe. I nakon umirovljenja 1988. godine ostala je suradnica Dramskog studija ZKM-a.

Izvor: Zvjezdana Ladika / Facebook

Stvaralački potencijal igre

Tijekom prvog desetljeća angažmana u PIK-u, Ladika odlazi na dva studijska boravka u inozemstvo: prvo u Čehoslovačku 1956. godine, gdje prati rad Kazališta Jirija Wolkera, poznatog praškog profesionalnog kazališta za djecu, a 1960. tri mjeseca provodi u Francuskoj gdje susreće Léona Chancerela, osnivača prvog kazališta za djecu u Francuskoj te upoznaje njegov pedagoški pristup temeljen na dramskim igrama. U Chancerelovu pristupu fokus nije na finalnoj predstavi, nego na mladim sudionicima i njihovom stvaralaštvu, što će preuzeti i Ladika, a preuzima i ideju kreativne dramatike i promatranja igre Winifred Ward i Petera Sladea, kao i glumačke metode uživljavanja Stanislavskog. Nije neobično da Ladika u jednoj svojoj knjizi spominje anegdotu o tome kako su Stanislavskog pitali kakvo treba biti dječje kazalište, a on je odgovorio: „Isto kao za odrasle, samo mnogo bolje.“

Povezujući igru i kazališnu umjetnost, Ladika objašnjava da je svjesna samoobmana jedan od elemenata koji povezuju ove dvije kategorije, a organizacijskom sposobnošću djece u kolektivnim igrama provodi se dramatizacija u kojoj je presudan element improvizacija. Stoga se i u PIK-u improvizacija (takozvana vođena ili dirigirana improvizacija) potvrdila kao najprimjerenija metoda za dramski rad s djecom, omogućavajući razvoj mašte, uživljavanje u zadane situacije te samostalnu igru i suigru.

Opisujući motive koje djeca biraju u improvizacijama, Ladika kaže da se djeca i mladi najradije u svojim pričama kreću u predjelima irealnoga jer se tu mogu potpuno opustiti i tu nalaze pravo područje za svoje stvaralaštvo:

„Djeca žele živjeti neobičnim doživljajima. Žele oživjeti ona mjesta koja mogu biti najjači poticaj njihovoj mašti: žele silaziti u tamne hodnike, podrume, lutati tavanima zakrčenim kovčezima, škrinjama, među starim stvarima, žele se kretati spiljama u kojima se ubrzo gasi svjetlo svijeće pa treba tražiti izlaz, žele se penjati uskim kružnim stepeništem na zvonike, visoke kule, stare dvorce, hodati dubokom mračnom šumom… Ulaziti u napuštene stare kuće koje čuvaju tajnu, hodati prostorijama u kojima se naglo mijenjaju boje svjetlosti, žele osluškivati čudne zvukove, odjeke koraka, strašnog smijeha, iznenadnog vriska…“

Šezdesetih godina prošloga stoljeća raspravljalo se o prirodi dramskoga stvaralaštva djece i mladih i o tome jesu li djeca umjetnici ili ne. Ladika je u svom radu uvijek inzistirala na autorstvu djece i njihovom kreativnom stvaralačkom procesu. Zalagala se i da predstave u kojima uloge nose djeca budu jednako vrednovane kao i predstave s odraslim glumicama i glumcima.

Godine 1970. usustavljuje i predstavlja svoju metodiku i ideje o dramskom i kazališnom radu s djecom u knjizi Dijete i scenska umjetnost u kojoj objašnjava važnost kazališnog iskustva za razvoj djece i mladih. Knjiga je postala inspiracija i udžbenik za nove generacije dramskih pedagoga/inja i nastavnika/ca u školama. Važan aspekt Ladikine metodike odnosi se i na ideju umjetničkog, odnosno estetskog odgoja: “U cjelokupnom kompleksu odgoja umjetnost može odigrati značajnu ulogu. Ona može pomoći djetetu u shvaćanju života, razvoju emocija, a posebno poticati i razvijati kreativne procese kod mladih.”

Ladika je smatrala da prije svake predstave treba odabrati literarni predložak koji će biti zanimljiv i djeci i odraslima. Tekst koji bi oduševio djecu obrađivala bi kao dramsku improvizaciju, ali nikada tako da se ponavlja sadržaj pjesme ili priče, već bi djeca na osnovu doživljaja teksta stvarala sasvim novi i drugačiji sadržaj. U čitavom procesu je bio važan prethodni razgovor s djecom, dogovor o igri, o značenju likova koje će ona predstavljati, o prostoru u kojem će se kretati, o zvukovima i slično.

Zanimljivo je da Ladika već 1970. odlučno odbacuje djela koja su samo „razrađena moralna pouka, sentimentalno-plačljivih malograđanskih pogleda na dijete i njegov doživljeni svijet“.  Klasične bajke (Crvenkapica koju proždire vuk, Ivica i Marica koje roditelji šalju u šumu da ih se oslobode), smatrala je, neprihvatljive su u svom izvornom obliku i trebaju doživjeti suvremenu preobrazbu kroz aktualiziranje motiva i približavanje suvremenom djetetu.

Zagrebačko kazalište mladih, Ladikina matična kuća u kojoj je neprekidno djelovala pet desetljeća, i Hrvatski centar za dramski odgoj organizirali su simpozij Zvjezdani Ladiki u čast u srpnju 2022. – godini kada se navršilo stoljeće od njezina rođenja – sa svrhom temeljitijeg vrednovanja i predstavljanja njezina pedagoškog i umjetničkog djelovanja te očuvanja njezine ostavštine.

Jedna ulica na zagrebačkoj Trešnjevki od 2017. godine nosi ime Zvjezdane Ladike.


Korištena literatura:

 • Đulić, Sead Zvjezdanina zvjezdana prašina trajnog nadahnuća u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 39-43.
 • Korda Krušlin, Jadranka Zvjezdana Ladika – učiteljica kazališta u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 57-62.
 • Kovač, Mario Zvjezdana u svijetu brojeva u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 63-67.
 • Krušić, Vladimir Djelovanje Zvjezdane Ladike u kontekstu svjetskog razvoja dramskog/kazališnog nadahnuća u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 25-38.
 • Krušić, Vladimir Životopis za izložbu u: Kazalište 19/20, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 118-119.
 • Ladika Zvjezdana, Dramsko stvaralaštvo za djecu u: Dijete i kreativnost, Globus, Zagreb 1987.
 • Ladika, Zvjezdana Dijete i scenska umjetnost. Školska knjiga, Zagreb 1970.
 • Ladika, Zvjezdana Kazališne čarolije. Zagreb, Kazalište Mala scena 2000.
 • Lajić, Grozdana In memoriam u: Kazalište 19/20, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 116-118.
 • Lončar, Vitomira Od Stažnjevca preko PIK-a do Male scene u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 44-50.
 • Šimić, Ivica Zvjezdana Ladika i ja u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 51-56.
 • Temat Zvjezdana Ladika: uvodna bilješka u: Kazalište 91/92, Hrvatski centar ITI, Zagreb, str. 23-24.
 • Zvjezdana Ladika, Hrvatski biografski leksikon.

Povezano