Objavljeno

Besplatne elektroničke knjige nude sedam novih pjesničkih naslova hrvatskih autorica

Foto: Cottonbro / Pexels

Ženskim pjesničkim blokom s čak sedam novih naslova projekt Besplatne elektroničke knjige premašio je brojku od 300 objavljenih naslova, dok se broj objavljenih hrvatskih autorica i autora popeo na 150.

Zahvaljujući financijskim potporama Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH, Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] ovogodišnji ženski pjesnički blok sa sedam novih naslova: „Sunce na šalteruJulijane Adamović, „Balada o neizrecivomGordane Benić, „Ugovor s prašinomLane Derkač, „LunuleAndrijane Kos Lajtman, „Ornamenti padaTomice Šćavine, „Bezbroj i druge jednineNade Topić i „Mehanika peludaMartine Vidaić.

„Sunce na šalteru“ Julijane Adamović zasad je jedina pjesnička knjiga te ugledne i nagrađivane prozne autorice.  Zbirka je niz mahom ljubavnih poslanica neimenovanom Njemu, poduprtih metaforom, ironijom i diskretnim, ali zamjetnim društvenopolitičkim žaokama. „Sunce na šalteru“ ovu prozaisticu otkriva i kao vještu, nepretencioznu pjesnikinju koja ne zazire niti od emocije niti od angažmana, premda uvelike daje prednost onome prvom. Time vraća poeziju u komorno, intimno, odakle poezija obično i kreće u svijet ispunjen parolama i kompleksnim odnosima podložnijima proznom izričaju. 

Po mnogima prijelomna zbirka u stvaralaštvu Gordane Benić „Balada o neizrecivom” ne iznevjerava očekivanja izazvana naslovom – u mjeri u kojoj je to uopće moguće. Taj canto general napisan je i objavljen u godinama u kojima su zacrtane mnoge od odrednica prve četvrti 21. stoljeća, a koja se već bliži svojem kraju. Čitatelje može opravdano podsjetiti na bilo što od sljedećeg: lirski dnevnik, dnevnik učenja i spoznaje, panoramski pregled stanja znanosti, vremensku lentu budućnosti s kraja nekog astronomskog izdanja, pokušaj stvaranja svemira u okvirima korica knjige. Najtočnije je reći da je „Balada o neizrecivom“ kombinacija svega navedenog, začudan i osebujan tekst u kojem je lako uživati.

„Ugovor s prašinom“ Lane Derkač opsežan je i dubinski uvid u poetiku ugledne i utjecajne pjesnikinje; zbirka koja svakako može poslužiti i kao uvod i kao rezime autoričine poetike. Bogata slikovitost i metaforika, ravničarska melankolija, komorni ugođaji malih zatvorenih prostora, svitanja i sumraci, intimizam i kozmopolitizam neka su od obilježja ove, na više razina dojmljive, poezije.

Andrijana Kos Lajtman, uspješna pjesnikinja i književna stručnjakinja, stvaralački se trudi dokazati i raznovrsnošću stilskih pristupa koje primjenjuje u različitim knjigama. Relativno rana zbirka „Lunule“ iz 2012., nagrađena „Dobrišom Cesarićem“, jezično je vrlo razigrana, ritmički skakutava te obiluje referencama na druge knjige i reakcijama na njih. „Lunule“ ćepružiti užitak svakom čitatelju-istraživaču.

Zbirka poezije psihologinje, predavačice kreativnog pisanja i autorice triju romana Tomice Šćavine, „Ornamenti pada“ probrani su skup otvorenih pjesničkih komada čija kratkoća i istovremena metaforička gustoća prizivaju, doista, svojevrsne jezične ornamente – ali bez kiča. Njih čitatelj može rasplitati na više načina, ovisno o vlastitom iskustvu i kutu iz kojeg prilazi tekstu.

Koliko puta treba preklopiti list papira pa da se stigne do Mjeseca? „Bezbroj i druge jednine“, treća pjesnička zbirka Solinjanke Nade Topić, autorice zapaženih zbirki „Otac“ i „Sestra“, svojim domišljatim konceptom teži k ispunjenju obećanja beskonačnosti iz naslova. Autorica se ipak zaustavlja na dohvatljivom broju deset i ispunjava tako zacrtani prostor cijelim univerzumom likova i priča, mitoloških, povijesnih i zemljopisnih blaga. Tako dokazuje da je i najmanji djelić svijeta više nego dovoljno velik za bujanje  svijesti i mašte.

Prva dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju, „Mehanika peluda“ Martine Vidaić treća je u nizu hvaljenih zbirki ove autorice. To je pregnantna, aktualna i uspješno izvedena studija svakodnevice i ljudske situacije, majstorski tečaj stavljanja u tuđu kožu, album višeglasnih sastavaka u kojima autorica izdiže tihe vapaje raznih osoba i poluosoba na visinu poetske ispovijesti.

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima.


Povezano