Objavljeno

Barbara Matejčić dobitnica nagrade HND-a za pisano novinarstvo

Jučer su u Hrvatskom novinarskom domu svečano dodijeljene godišnje nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2013. godinu. Nagradu HND-a za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić za tekstove o Vukovaru, a za internetsko novinarstvo Ilko Ćimić za seriju članaka o predstečajnim nagodbama. 

Branko Šuljić, dugogodišnji novinar riječkog Novog lista, dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva Otokar Keršovani za životno djelo za 2013., a kolumnist Jutarnjeg lista Jurica Pavičić novinar je godine.

Godišnju nagradu HND-a Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobila je Barbara Matejčić za tekstove U potrazi za drugim Vukovarom i Ko će Vukovar lepše da okiti, objavljene u Jutarnjem listu i Novostima. “Nije slučajno da je Barbara Matejčić jedina koju za nagradu nisu predložili kolege ili urednici. Nju je predložila skupina Vukovaraca. Jer, njezini su tekstovi utjecali na obične ljude. Stoga je nagrada više nego zaslužena, na kraju krajeva, za koga bi mi novinari zapravo i trebali raditi, ako ne za obične ljude?”, stoji u obrazloženju nagrade dodijeljene Barbari Matejčić.

Zagorka za istraživačko novinarstvo za 2013. nije dodjeljena, jer ocjenjivački odbor smatra da nitko od trojice kandidiranih nije ponuđenim tekstovima zaslužio tu nagradu.

“Ilko Ćimić ne odustaje od tema koje su od javnog značaja. Objavljivao je serijale o javnim osobama i njihovoj neopravdanoj imovini, sukobima interesa, gospodarskom kriminalu, korupciji…. Pisao je o najtežim temama što danas možda jest kazneno djelo u ovoj državi, ali javnost, kao i kolege, apsolutno imaju razloga da budu zahvalni Ilku što tako dobro zna koga, kada, gdje, kako i zašto treba osramotiti”, stoji u obrazloženju nagrade.

Zagorkom za radijsko novinarstvo nagrađena je Silvija Šeparović za emisiju Aftershock Radio Sljemena, a za televizijsko Ivana Dragičević i Dragan Nikolić za emisiju Horizonti Hrvatske televizije.

Snimatelj Mario Sladić dobitnik je nagrade Žarko Kaić za priloge iz Sirije emitirane na Hrvatskoj televiziji. “Ta nagrada u jednakoj mjeri pripada i njegovu asistentu kamere Stjepanu Betiju, njihovi izvještaji iz Sirije izvrstan su primjer timskog rada koji ne poznaje strah i koji ništa ne smatra nedostižnim”, stoji u obrazloženju.

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju pripala je Željku Lukuniću za fotografiju oluje Teodor objavljenu u 24sata i Večernjem listu

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je kako su godišnje nagrade struke i nagrada za životno djelo važan događaj za Društvo, unatoč više sumornom, nego zadovoljavajućem stanju novinarske profesije. “Nitko ne zna što donosi novi dan, nitko ne zna hoće li sutra raditi ovaj prestižni i zahtjevni posao”, poručio je Duka. H-alter…

Foto: Nives Gajdobranski


Povezano