Objavljeno

Australke se pobunile protiv zakona koji ušutkava žrtve silovanja

Foto: a_womansplace @ Instagram

Australska država Victoria donijela je zakon prema kojemu žrtve silovanja i obiteljskog nasilja ne smiju javno govoriti o svojem iskustvu bez prethodnog sudskog odobrenja. Zakon je navodno donesen radi zaštite identiteta žrtava.

Ovaj se zakon odnosi i na slučajeve koji su u obradi, kao i na slučajeve u kojima je presuda donesena, a zabrana se odnosi na medijsko i online istupanje.

Udruga Let Us Speak pokrenula je crowdfunding kampanju kako bi prikupila novac za pomoć žrtvama nasilja da podmire sudske troškove ukoliko žele javno istupiti sa svojom pričom.

Voditeljica udruge Nina Funnell upozorila je kako mogućnost žrtvi da javno progovori pokazuje kako je krivnja na počinitelju, a ne na žrtvi, te kako se na taj način osnažuje sve žene koje žele otvoreno govoriti o onome što su proživjele.

Srećmo, kritike aktivistkinja su urodile plodom: vlada Victorije najavila je da će izmijeniti zakon po brzom postupku. Državna odvjetnica Jill Hennessey kazala je da žene koje su preživjele nasilje i žele o tome progovoriti više neće trebati dozvolu suda ukoliko daju informirani pristanak da im se otkrije identitet. [K.D.] Yahoo/News.au


Povezano