Objavljeno

U Australiji se otvara bolnica specijalizirana za mentalno zdravlje žena

Sharon Sherwood i Sue Williams (foto: Eddie Jim)

Privatna zdravstvena ustanova Cabrini osnovala je prvi centar za mentalno zdravlje žena u Australiji. Smješten u gradiću Elsternwicku, centar može primiti do 30 pacijentica (od toga 5 pacijentica iz javnozdravstvenog sustava), a specijaliziran je za liječenje depresije, anksioznosti, posttraumatskog stresnog poremećaja i ovisnosti.

Ova privatna bolnica nazvana po otvara se u rujnu, a nudit će intenzivnu terapiju u trajanju do deset dana.

Osnivačice bolnice ističu kako žene često ne traže pomoć i izbjegavaju liječenje jer se osjećaju nelagodno na psihijatrijskim odjelima na kojima su smještena oba spola, posebno u doba pandemije kada je obiteljsko nasilje u porastu.

Sharon Sherwood iz tvrtke Cabrini kazala je da je “povećanje incidencije obiteljskog nasilja ojačalo potrebu za rodno specifičnom zaštitom mentalnog zdravlja.” Sherwood, koja je iz javnog sustava zdravstvene zaštite prešla u Cabrini, izjavila je kako su pacijentice u mješovitim odjelima za mentalno zdravlje često bile svjedokinje fizičkog zlostavljanja, posebno na odjelima gdje su bili prisutni i muškarci ovisnici.

Posebno tijekom pandemije, učestalost problema s mentalnim zdravljem izvanredno se povećala; već znamo da je za žene dvostruko vjerojatnije da obole od teške tjeskobe ili depresije, a dvostruko je vjerojatnije da će imati PTSP i čitav niz drugih problema,” izjavila je Sue Williams iz tvrtke Cabrini. “Zbog izolacije i financijskih poteškoća, sve je više problema s mentalnim zdravljem, što će biti veliki problem tijekom sljedećih deset godina.”

Stopa nasilja nad ženama tijekom pandemije se povećala, a policija je zabilježila sveukupni porast slučajeva obiteljskog nasilja za 9,4% u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

Sue Williams ističe kako je boravak u tradicionalnoj psihijatrijskoj ustanovi traje u prosjeku 18 – 20 dana, ali prema njihovom modelu pacijentice će ostajati maksimalno 10 dana, a nastavak liječenja uključivat će kombinaciju telezdravstva, kućnih posjeta i dnevnih programa koje su osmislili stručnjaci/kinje.

Sobe u bolnici dobit će imena po istaknutim australskim ženama. [K.D.] MSN…


Povezano