Objavljeno

Alison Bechdel i službeno genijalka!

Briljantna crtačica i grafička umjetnica, koja u svom stripu Dykes To Watch Out For progovara o svakodnevnom životu lezbijki, ove se godine našla na popisu stipendista/ica, odnosno genijalaca/ki Zaklade MacArthur.

Njezin opus uključuje i Fun Home: A Family Tragicomic, utemeljen na posmrtnom otkriću da joj je otac bio gay, ali to nikada nije obznanio, te Are You My Mother? A Comic Drama, u kojem se fokusira na problematičan odnos sa svojom majkom. Ipak, Bechdel je vjerojatno najpoznatija po filmskom Bechdel testu.

Za one koji s njime još uvijek nisu upoznati, da bi film prošao Bechdel test mora (1) uključivati barem dvije žene (2) koje međusobno razgovaraju (3) o bilo čemu osim muškarcima. Ovaj koncept se po prvi put pojavio 1985. godine, upravo u stripu Dykes To Watch Out For, pod naslovom The Rule.

Kao dobitnica stipendije, Bechdel će u periodu od pet godina na raspolaganju imati 625,000 dolara. Novac može potrošiti kako želi, a za L.A. Times je izjavila da će joj donijeti egzistencijalnu sigurnost zbog koje će se moći upustiti i u neke rizike, te uistinu prionuti poslu. [Ž.V.]

Informacije o ostalim ovogodišnjim stipendistima potražite ovdje.

Povezano