Objavljeno

Stripašice pomele Ignatz Awards

Novost u vezi ovogodišnje dodjele nagrada Ignatz održanih prethodni vikend na Small Press Expo u Marylandu, je da su sve nagrade pobrale žene. Sophia Foster-Dimino nagrađena je s tri, a Sophie Goldstein s dvije.

Nazvana u čast liku miša koji baca cigle, iz stripa George Herrimana Krazy Kat, Ignatz Awards odaje priznanje dostignućima na polju stripa i animiranog filma. Nominirani/e su izabrani/e od strane petero stripaša/ica, za koje je su potom glasovali gosti Small Press Expo umjetničkog festivala stripa i animiranog filma.

Nagradu najbolje umjetnice odnijela je Emily Carroll za kolekciju kratkih horor stripova u viktorijanskom gotičkom stilu,Through the Woods. Emily je svoj prvi strip izradila 2010. godine, a samo 13 mjeseci kasnije nagrađena je Joe Shuster nagradom za najbolju autoricu web stripova.

Nagrada za najbolju antologiju ili kolekciju otišla je u ruke Eleanor Davis za njenu prvu kolekciju crtanih/književnih kratkih priča naslovljenu How to be happy („Kako biti sretan/na“). Davis se bavi izradom crtanih filmova i ilustracijama, a njeni najpoznatiji grafički romani su Stinky (2008) i The Secret Science Alliance and the Copycat Crook (2009).

Nagrada za najbolji grafički roman kao i za najbolji strip otišla je u ruke Sophie Goldstein za njenu SF priču The Oven. Riječ je o futurističkoj priči o mladom paru koji bježi od okrutne kontrole društvene populacije u ‘The Oven’, prirodnu zajednicu gdje ljudi žive živote oslobođene od utjecaja tehnologije i države/vlade, uzgajaju vlastitu hranu, šiju svoju odjeću te žive od vlastite obradive površine. Goldstein je diplomirala 2013. godine na Centru za studije animiranog filma. 2014. godine nagrađena je Ignatz nagradom za mini-strip House of Women, Part I. Njezin rad pojavljuje se u mnogim publikacijama uključujući i Best American Comics 2013, The Pitchfork Rewiev, Maple Key Comics, itd.

Nagrada za najbolju priču otišla je u ruke kanadske ilustratorice i stripašice Jillian Tamaki za Sex Coven.Tamaski je otprije poznata po svom grafičkom romanu Skim naslovljenom prema glavnom liku, srednjoškolki i autsajderici. Profesionalna je ilustratorica od 2003. godine, a kao stripašica piše sve od mini-stripova do grafičkih romana. Radnja nagrađene priče vrti se oko stvarnih i virtualnih veza, zavodljivog i tajnovitog svijeta ranog internetskog dijeljenja podataka te života unutar zajednice.

Najistaknutijim novim talentom proglašena je Sophia Foster-Dimmino (Sphincter; Sex Fantasy), ilustratorica i animatorica iz San Francisca koja radi za Google Doodle, a svoje ilustracije, stripove i animacijepostavlja na Tumblr. Serija njenih zineova naslovljena Sex Fantasy nagrađena je za najistaknutiju seriju, čiji je četvrti nastavak odnio nagradu za najbolji ministrip.

Najboljim online stripom proglašen je The Bloody Footprint čikaške suvremene umjetnice, filmašice i stripašice Lilli_Carre.

Tri ovogodišnje pobjednice, Lilli Carré, Jillian Tamaki i Goldstein već su prethodno nagrađivane Ignatz nagradom. [M.B.] ComicBookResources


Povezano