Objavljeno

Albanska vlada dobila šest novih ministrica

Nova albanska vlada uključivat će šest ministrica, što predstavlja drastičnu promjenu za Albaniju i pozitivan primjer za ostatak regije, prenosi SETimes.

Novoizabrani albanski premijer Edi Rama rekao je da je okupio tim novih ministara kako bi uveo promjene na koje će se njegova vlada koncentrirati, kao što su jačanje vladavine zakona, smanjivanje stope zločina i korupcije, održiv ekonomski razvoj i uvođenje europskih standarda.

Čak 90% ministara u novoj vladi po prvi puta je na ministarskoj poziciji, a Rama smatra kako je ova vlada ima više ženskih članova nego sve druge u posljednjih 20 godina. “Činjenica da je u albanskoj vladi šest žena je pozitivan korak za državu i regiju što se tiče postizanja rodne jednakosti i demokratičnosti”, izjavila je Blerina Metaj, programska koordinatorica u koaliciji za promociju žena i mladih u politici u Tirani.

Iako je Albanija napredovala što se tiče otvaranja novih mogućnosti ženama, prema izvještajima Europske unije rodne razlike i dalje postoje na tržištu rada. Žene su i dalje prezastupljene u slabije plaćenim poslovima i ne sudjeluju dovoljno u donošenju poslovnih odluka. U hrvatskoj vladi trenutno su četiri žene, a albanski susjed, Kosovo, u svojoj vladi ima tri ministrice. Dok je u hrvatskoj devet gradonačelnica, svih 38 gradonačelnika u Kosovu su muškarci. Kosovska ministrica Alma Lama smatra kako je zapošljavanje žena na čelnim pozicijama jednako važno kao i njihova prisutnost u parlamentu.

“Ako su prisutne u ovim institucijama, žene nemaju samo mogućnost da pozitivno utječu na specifično ‘ženske’ probleme, nego i druge probleme vezane uz život građana. Žene su slabo zastupljene u vladi zbog toga što muškarci nerado dijele moć i zbog toga što se žene nevoljko bore za visoko pozicionirane poslove”, smatra Lama. Kosovska zamjenika premijera i ministrica obrtništva i industrije Mimoza Kusari-Lila izjavila je kako je dužnost političkih stranaka ojačati položaje žena i postaviti ih na vodeće pozicije. [V.S.] SETimes

Na fotografiji: Klajda Gjosha, ministrica europskih integracija


Povezano