Objavljeno

U novom sastavu japanske vlade samo jedna žena

Pokušajte pronaći Satsuki Katayamu na fotografiji

Suprotno obećanju japanskog premijera Shinza Abea o osnaživanju uloge žena u politici, u novom sastavu vlade našla se samo jedna žena – ministrica za regionalnu obnovu i osnaživanje žena.

Nakon rekordnih pet ministrica iz prethodne Vlade 2014. godine, od njih je preostala samo jedna, Satsuki Katayama. U suprotnosti je to s izjavama premijera od prije četiri godine kada je nakon objavljenih poraznih statistika o položaju žena u društvu obećao osnažiti njihovu ulogu u poslovnom svijetu. Sloganom da će Japan postati “država gdje će žene sjajiti” i izjavama kako “samo jedna žena nije dovoljna” ulio je nadu u mogućnost ostvarenja veće ravnopravnosti u patrijarhalnom japanskom društvu.

Očekivane promjene dio su Abeove ekonomske reforme koja je u medijima popularno nazvana Womenomics, a pokret se javio i u drugim državama svijeta koje su prepoznale potencijalnu financijsku korist žena kao radne snage. S obzirom na izraženo starenje stanovništva i sve manji broj novorođene djece, premijer je za jačanje ekonomije odlučio mobilizirati velik broj nezaposlenih žena. U 2013. godini udio zaposlenih radno sposobnih žena bio je 65%, značajno manje nego udio zaposlenih muškaraca, koji je iznosio 85%.

Premda mogućnost zapošljavanja žena pridonosi njihovoj autonomiji, česte su kritike kako inicijativa nema veze s izjednačavanjem prava, nego samo ekonomskom koristi. Poslovi koji su ženama na raspolaganju često su nisko plaćeni, s ugovorima na određeno ili nepuno radno vrijeme te velikom razlikom u plaći muškaraca i žena. Prema trenutnom rodnom jazu u plaćama, Japan je trenutno treća država u svijetu, s razlikom od 24,5% u plaći između muškaraca i žena.

Stoga je jasno da Abeove reforme kao što su otvaranje novih vrtića te fleksibilizacija radnog vremena kako bi se ženama olakšalo zapošljavanje neće biti dovoljne kako bi smanjile rodne razlike u suvremenom Japanu.

Trenutno na 111. mjestu prema međunarodnim statistikama o rodnoj nejednakosti, Japan se još oporavlja od nekih seksističkih skandala koji nikako ne idu u prilog poboljšanju uloge žena u društvu. Jedan od njih je i skandal koji je ovo ljeto potresao javnost, na tokijskom Medicinskom fakultetu, gdje su lažirani rezultati prijamnih ispita u korist muških polaznika.

Čini se da ni ideja o 30% ženskih zastupnica do 2020. godine neće zaživjeti s obzirom da je trenutno udio žena u parlamentu skromnih 10%.

Usprkos smanjenju broja žena u Vladi i neispunjenju svojih predizbornih obećanja, premijer ne gubi optimizam.

“Budite bez brige, vrijeme kada će žene moći ostvariti svoj puni potencijal u Japanu je tek došlo. K tome, Satsuki Katayama sposobna je raditi posao za dvije ili tri žene.”, kazao je Abe za CNN. [V.M.]


Povezano