Objavljeno

Afganistan: ‘Legalizirani’ fizički napadi na žene

Promjena afganistanskog kaznenog zakona omogućit će muškarcima da fizički zlostavljaju svoje supruge, djecu i sestre, bez straha od sudskog kažnjavanja, poništavajući tako godine sporog napretka u borbi protiv nasilja u zemlji u kojoj su ‘ubojstva iz časti’ i prisilni brakovi svakodnevica, piše The Guardian.

Mala, ali značajna promjena u afganistanskom kaznenom zakonu zabranjuje svjedočenje rodbini optuženog. Kako se većina slučajeva nasilja nad ženama u Afganistanu događa upravo u krugu obitelji, ovaj će zakon, učinkovito utišati žrtve, kao i većinu potencijalnih svjedoka njihove patnje.

Prema novom zakonu, tužitelji nikada ne bi mogli doći na sud sa slučajevima poput onog Sahar Gul, maloljetne nevjeste koju je tazbina okovala lancima i izgladnjivala, zapalila i pretukla kad je odbila za njih raditi kao prostitutka, a žene poput 31-godišnje Sitare, kojoj je krajem prošle godine suprug odrezao nos i usne, ne mogu svjedočiti protiv svojih zlostavljača.

‘Ubojstva iz časti’, koja zbog neodobravanja ženskog ponašanja izvršavaju očevi i braća, bit će gotovo nemoguće kazniti. Prisilni brak, te prodaja ili trgovanje kćerima da bi se okončao neka svađa ili podmirio dug, također će biti izvan kontrole zakona u zemlji u kojoj je kažnjavanje zlostavljanja i otprije rijetkost.

Promjena se događa u dijelu kaznenog zakona pod naslovom ‘Zabrana propitivanja pojedinca kao svjedoka’. Drugi na koje se odnosi zabrana su djeca, liječnici i branitelji optuženoga.

Senatori Gornjeg doma Narodne skupštine u početku su zahtijevali blaži oblik zakona prema kojem rodbina, ukoliko ne želi, ne bi bila zakonski obvezna svjedočiti u određenom slučaju, ali oba doma Narodne skupštine usvojila su na kraju prijedlog zakona koji zabranjuje svjedočenje u svim slučajevima. Zakon trenutno čeka potpis predsjednika Hamida Karzaija.

Aktivisti se i dalje nadaju spriječiti stupanje ovog zakona na snagu. „Zahtijevat ćemo od predsjednika da ne potpiše zakon dok se ovaj članak ne izmjeni“, izjavila je Selay Ghaffar, direktorica skloništa i savjetodavne skupine Humanitarian Assistance for the Women and Children of Afghanistan. Izjavila je da se nadaju uspjehu poput onog iz 2009. godine kada su Karzaija prisilili da ublaži Obiteljski zakon u kojem je stajalo da je silovanje u braku pravo supruga.

Međutim, kako kaže Heather Barr iz Human Rights Watcha, protivnici ženskih prava ohrabrili su se posljednjih godinu dana, a svoju priliku vide i sada. Naglasila je da se još od svibnja prošle godine znalo da bi ovaj zakon mogao biti donesen, ali se o tome nije javno govorilo.

Imajući ovo u vidu, ne čudi da se mnoge žene bolje osjećaju iz rešetaka zatvora Thakhar, nego u vlastitim domovima. Ovu priču, o 40 žena i 34 djece koji dijele četiri ćelije donosi dokumentarni film Nime Sarvestani i Maryam Ebrahimi, No Burqas Behind Bars (2012). [Ž.V.]

https://www.youtube.com/watch?v=Am4nHyknYy0


Povezano