Objavljeno

Aboliranje silovatelja u Turskoj i dodatna viktimizacija maloljetnica

Tisuće prosvjednika izašlo je tijekom vikenda na ulice Istanbula i drugih većih turskih gradova kako bi se usprotivile zakonu koji bi abolirao silovatelje. Naime, vodeća Stranka pravde i razvoja (AKP) u četvrtak je, 17. studenog, pred Glavnu skupštinu GNAT-a (Visoko nacionalno vijeće Turske) iznijela zakonski prijedlog prema kojem bi za zločine seksualnog zlostavljanja počinjene prije 16. studenog 2016. počiniteljima kazna bila suspendirana ako se ožene svojom žrtvom.

Na ulicama Istanbula okupilo se oko 3,000 ljudi koji su uzvikivali: „Nećemo zašutiti. Nećemo biti poslušni. Odmah povucite zakon.“, „Silovanje se ne može opravdati.“ i „AKP, ruke dolje s mog tijela“.

Nakon prvog čitanja, konačno glasanje o zakonu očekuje se danas.

Kontroverzni prijedlog će se primjenjivati na zakonske slučajeve silovanja bez uporabe “sile, prijetnje ili bilo kojeg drugog ograničenog pristanka”, a koji uključuje djevojčice u dobi od 15 godina ili mlađe. Muškarci osuđeni u takvim slučajevima između 2005. i 2016. imat će pravo na suspenziju kazne ako su oženjeni svojim žrtvama, no ako njihovom krivnjom dođe do razvoda kazna će se ponovno aktivirati.

Predlagatelj tvrdi da će se na taj način ispraviti nepravda kojoj su izloženi mnogi koji se maloljetnicama ožene nepoznavajući zakon, a djevojke koje su ostale trudne neće morati same odgajati djecu. Ministar pravosuđa Bekir Bozdag je istaknuo da su brakovi s maloljetnicama u Turskoj realnost, no da muškarci koji su s njima u braku nisu silovatelji. Ovaj zakon imao bi izravan utjecaj na oko 3,000 obitelji.

Također, AKP trenutno raspravlja i o mogućnosti da se dob izricanja pristanka na spolni čin spusti s 15 na 12 godina. Ako predložene izmjene članka 103. budu prihvaćene, većina počinitelja kojima se trenutno sudi ili će im se suditi imat će pravo tvrditi da im je ‘dijete dalo pristanak’ zbog čega će im kazna biti odbačena.

Ovi prijedlozi utiru i put za retrospektivno opraštanje kazni zlostavljačima te postavljaju temelje za još veću viktimizaciju djevojaka starih 12 i više godina u smislu samo nasilja ali i prisilne udaje za osobu koja ih je seksualno zlostavljala.

Prijedlozi izmjene zakona članovi parlamenta odobrili su na prvom čitanju, a sutra, 22. studenog, očekuje se drugo čitanje i konačno glasanje. Nakon prosvjeda turski premijer Binali Yildrim naredio je AKP-u da stopira razgovore s opozicijom, no zakon opravdava navodeći kako mu je namjera iz zatvora pustiti muškarce koji su s maloljetnicom u brak stupili putem vjerske ceremonije i uz pristanak njezinih roditelja.

Zakonu se protive čak i provladine organizacije, poput Asocijacije za žene i demokraciju (KADEM) u kojoj je zamjenica predsjednika/ce Erdoganova mlađa kći Sumeyye Erdogan Bayraktar. Asocijacija navodi da će najveći problem biti silu, odnosno pristanak. „Kako identificirati ‘vlastitu volju’ tako mlade djevojke? Želimo skrenuti pažnju na ovaj problem u slučaju da zakon stupi na snagu“.

Ističemo da se o ovom zakonu počinje govoriti nakon odluke Ustavnog suda da poništi dio Kaznenog zakona koji sve seksualne činove s djecom mlađom od 15 godina klasificira kao zlostavljanje. Također, iako je dobna granica za pristanak na brak 18 godina, Turska ima jedan od najvećih postotaka dječjih brakova u Europi – procjenjuje se da 15% djevojaka bude oženjeno prije 18. rođendana. [Ž.V.]


Povezano