Objavljeno

Turska stopirala donošenje kontroverznog zakona koji oprašta zločine silovateljima

Turska je odustala od planova za uvođenje kontroverznog zakona koji bi muškarcima koji su seksualno zlostavljali maloljetnice oprostio kaznu ukoliko se svojim žrtvama ožene.

Preokret stiže nakon što je parlament u prvom čitanju odobrio zakon te se spremao za današnju drugu debatu. Premijer Binali Yildirim je novinarima kazao da će vlada od parlamentarnog odbora zatražiti reviziju  zakona.

„Zbog nedostatka javnog konsenzusa, naš je predsjednik urgirao kako bi do konsenzusa ipak došlo i kako bi se i strankama opozicije omogućilo da razviju svoje prijedloge“, kazao je Yildirim. „Problem će nakon detaljne rasprave zasigurno biti riješen, kada u obzir uzmemo stavove svih strana.“

Pitanje je zašto javnu raspravu i konsenzus nisu imali na umu pri pokušaju brzinske promjene zakona, što im zbog prosvjeda i negodovanja mnogih organizacija za prava žena nije pošlo za rukom.

Lider opozicijske narodne stranke Devlet Bahceli, od vlade traži potpuno odustajanje od zakona, smatrajući da revizija nije dovoljna. „Nemojte dalje gušiti Tursku beznačajnim i ispraznim diskusijama“, kazao je u parlamentu.

Stranka pravde i razvoja ovaj je zakon predložila u četvrtak, nakon čega su u većim gradovim Turske održani masovni prosvjedi. Tisuće prosvjednika izašlo je tijekom vikenda na ulice Istanbula i drugih većih turskih gradova kako bi se usprotivile zakonu koji bi abolirao silovatelje. 

Iako je dobna granica za pristanak na brak 18 godina, Turska ima jedan od najvećih postotaka dječjih brakova u Europi – procjenjuje se da 15% djevojaka bude oženjeno prije 18. rođendana. Vlada je stoga mišljenja da je muškarce koji su seksualno zlostavljali maloljetnice ako su s njima u braku pametnije pustiti iz zatvora nego ulaziti u problematiku brakova s maloljetnicama koji su protivni turskom zakonu. [Ž.V.]


Povezano