Objavljeno

Silovatelji u Turskoj žene se svojim žrtvama kako bi izbjegli zatvorske kazne

Dužnosnici Vrhovnog suda u Turskoj upozorili su na to da više od tisuću silovatelja i seksualnih prijestupnika izbjegne služenje zatvorske kazne ženeći se svojim žrtvama.

Mustafa Demirdağ, šef Žalbenog odjela Vrhovnog suda koji nadzire seksualne zločine u Turskoj, kazao je kako je službeno registrirano preko 3000 takvih brakova.

U razgovoru za parlamentarne komisije formirane da ispitaju i spriječe seksualne zločine, Demirdağ je spomenuo nekoliko proučenih slučajeva, koji utvrđeno utječu na odrasle, ali i djecu od samo 5 godina starosti.

U jednom specifičnom slučaju, tri su osobe otele i silovale djevojku, a nakon što ju je jedna od tih osoba oženila, kazne za sva tri silovatelja su ukinute.

“Takva vrsta braka nije prihvatljiva.” kazao je Demirdağ, “Okrutno je prisiliti nekoga da stupi u brak s nekime s kime ne želi stupiti u brak i natjerati je da provede ostatak života s tom osobom.”

Prema trvdnjama Žalbenog odjela, počinitelji sličnih kaznenih djela mogu biti osuđeni na kazne od 16 godina i osam mjeseci zatvora.

Međutim, bilo je i incidenata gdje ovakve kazne nisu nužno bile poštene, dodao je šef odijela. Kao primjer naveo je slučaj petnaestogodišnjakinje koja se zaljubila u dječaka iz svog susjedstva. “Nazvala je dječaka na telefon i rekla mu da će počiniti samoubojstvo ukoliko ne dođe po nju i otme ju. Dječak ju je poslušao i oteo je.”

“Nakon toga su se oženili u skladu s normama svoje zajednice. Kada je ovaj slučaj došao do nas, već su bili oženjeni i imali su troje djece.Prije no što je novi zakon stupio na snagu, ovaj bi dječak bio osuđen na minimalno osam godina i četiri mjeseca u zatvoru.”

Šef odjela je dodao kako ne misli da svi slučajevi spadaju u istu kategoriju, međutim dužnosnici suda nisu ti koji rade kategorizaciju.

Nakon odluke Europskog suda za ljudska prava kojom je ustvrđeno da je Turska propustila zaštititi žrtve nasilja u obitelji, Turska je 2012. godine u legislative uvela zakon o obiteljskom nasilju.

Prošle su godine trojica muškaraca osuđena na doživotni zatvor nakon ubojstva i pokušaja silovanja dvadesetogodišnje studentice Özgecan Aslan. Ovaj je slučaj diljem zemlje izazvao masovne prosvjede protiv nasilja nad ženama u Turskoj. [E.H.] Independent

Povezano