Objavljeno

50 000 tekstilnih radnica u Bangladešu u štrajku

U štrajku je oko 50 000 radnica u tvornicama koje proizvode odjeću za brendove kao što su H&M, Walmart, Tesco i Aldi. Štrajk je obustavio ili usporio proizvodnju u 4 500 tvornica tekstila i odjeće koje su protekle godine zaradile 27 milijardi eura, javlja RTE.

Jedna tekstilna radnica u Bangladešu je ubijena, a 50 ih je ozlijeđeno nakon što je policija ispalila gumene metke i suzavac na oko 5 000 prosvjednica u Dhaki koje zahtijevaju veće nadnice i bolje uvjete rada. U Savaru je pak vodenim topom rastjerano 10 000 prosvjednica koje su blokirale autocestu.

Prosvjedi radnica predstavljaju prvi veliki test za premijerku Sheikh Hasinu koja je nedavno osvojila četvrti mandat, a izbori su bili popraćeni nasiljem, tisućama uhićenja i optužbama za krivotvorenje glasova.

U prosincu 2018. Ministarstvo rada i zapošljavanja povećalo je mjesečni minimalac za četiri milijuna radnica u tekstilnoj industriji za 51% te sada on iznosi oko 90 eura. Međutim, sindikati smatraju da je taj iznos “u potpunosti zanemario očekivanja radnica i radničkih organizacija” jer nije dostatan za pokrivanje osnovnih životnih potreba.Povezano