Objavljeno

Bangladeš: Radna snaga tekstilne industrije na ulicama

Radnici/ice tekstilne industrije u štrajku su duže od tjedan dana. Štrajk je započet kako bi se ukazalo na preniske plaće, koje su nakon mianmarskih, najniže u Aziji.

Zbog prosvjeda, ali i straha od nasilja, najmanje 400 od 5 000 tekstilnih tvornica u Bangladešu je zatvoreno, a policija suzavcem i gumenim metcima radnike/ice pokušava rastjerati s ulica glavnog grada Dhake.

Tekstilna industrija vrijedna 20 milijardi dolara, koja osigurava proizvode za trgovačke lance poput Gap-a, H&M-a i Zare, radnicima isplaćuje plaću 38 dolara mjesečno.

Iako industrija cvate, a Bangladeš je drugi najveći izvoznik tekstila nakon Kine, vlasnici tvornica radnicima i dalje ne osiguravaju sigurne radne uvjete i plaće dostatne za život.

Pregovori predstavnika vlasti, vlasnika tvornica i radnika još uvijek traju. Štrajkašima je ponuđena 20 postotna povišica, koju su nazvali “neljudskom i ponižavajućom”, te ostaju pri svojim zahtjevima za plaćom od 104 dolara mjesečno.

“Dnevni troškovi su previsoki. Radnicima je jako teško preživljavati s takvom plaćom”, izjavila je Kalpona Akter, voditelj Centra za radničku solidarnost u Bangladešu.

Vlasnici tvornica odgovaraju da si ne mogu priuštiti isplate plaća koje radnici/ice traže, jer tekstilne kompanije u svijetu nisu spremne platiti više za proizvode koje dobivaju u doba kada Zapadne zemlje potresa ekonomska kriza. Kalpona Akter s tim se ne slaže, te smatra da vlasnici tvornica dobivaju dovoljno novca da bi radnicima/icama isplatili pristojne plaće, ali su pohlepni za profitom. [Ž.V.] VoiceofAmerica/Bustle


Povezano