Objavljeno

Tekstilne radnice u Vijetnamu suočene sa seksualnim zlostavljenjem

Foto: UNIDO, Flickr

Radnice koje proizvode odjeću i obuću u Vijetnamu – uglavnom za velike američke i europske brendove – suočene su sa sistemskim seksualnim zlostavljanjem na radnom mjestu, otkriva istraživanje koje su proveli Fair Wear Foundation i Care International.

Gotovo polovina (43,1%) od 763 žena u tvornicama koje su intervjuirane u tri vijetnamske provincije priznale su kako su u posljednjih godinu dana barem jednom iskusile neki oblik nasilja ili uznemiravanja.

Dr. Jane Pillinger, stručnjakinja i autorica istraživanja, tvrdi kako je riječ o rodno uvjetovanom nasilju, a zlostavljanje – koje obuhvaća pipanje, šamaranje, silovanje i prijetnju poništavanja ugovora – osvijetlilo je radne uvjete žena vijetnamskim tvornicama.

„Zbog značajne kulture šutnje na ovu temu, raste vjerojatnost povećanja broja slučajeva: prema prijašnjem iskustvu vidljivo je kako su neke žene odbijale odgovoriti pitanja iz intervjua, možda zbog straha da će njihovi odgovori nekako doći njihovih poslodavaca ili muževa,“ izjavila je Pillinger.

Istraživanje je po prvi put povezalo nasilje i seksualno uznemiravanje u tvornicama odjeće s radnim uvjetima koji su specifični za industriju “brze mode”. Annabel Meurs, voditeljica Fair Wear Foundationa u Vijetnamu, tvrdi kako su u pitanju (neplaćeni) prekomjerni prekovremeni rad, niska plaća i nerealni proizvodni ciljevi koje često nameću poznati brendovi.

Istraživanje je pokazalo kako su dob, obrazovanje i migrantski status zaposlenica, kao i vrsta ugovora, određivali razinu zlostavljanja, a u lošijem položaju su mlađe i više obrazovane žene te migrantkinje.

„Šokirani smo štetnim učinkom,“ tvrdi Meurs. „Nasilje i uznemiravanje utječu na produktivnost, kompetitivnost i ugled kompanije, kao i na ženski integritet, zdravlje i blagostanje. Zvuči jednostavno, ali većina odjevnih marki nije svjesna koliko zapravo utječu na temeljne uvjete života.“

Iako su imena tvornica i brendova koje opskrbljuju ostala u tajnosti kako bi se pospješilo sudjelovanje u istraživanju, Pillinger tvrdi kako je velika vjerojatnost da obuhvaćaju neke europske i američke brendove.Oko 2 milijuna ljudi zaposleno je u vijetnamskom sektoru proizvodnje odjeće, od čega 80% čine žene. Unatoč rastu popularnosti kampanja na društvenim mrežama za podizanje svijesti  oko seksualnog uznemiravanja u Vijetnamu, većina radnica je previše uplašena da bi otvoreno progovorile, strahujući od gubitka posla i daljnjeg uznemiravanja. [T.G.] The Guardian…


Povezano