Objavljeno

Meadham Kirchhoff: Modna pobuna protiv mizoginije i homofobije

Posljednjeg dana ovogodišnjeg Londonskog tjedna mode (London Fashion Week, LFW) posjetitelj(ic)e je oduševila revija dizajnerskog dua Meadham Kirchhoff, čiji rad Susanne Madsen opisuje kao “jednu od najiskrenijih, emocionalno najsirovijih i najznačajnijih kolekcija” koje su se u posljednje vrijeme predstavile na ovoj manifestaciji.

Nadahnuta punk glazbom, pokretom riot grrrl te ikonama kontrakulture i oslobođenjem koje utjelovljuju, SS15 kolekcija Edwarda Meadhama i Benjamina Kirchhoffa odražava ideju da “moda ne mora biti samo stvar sezonskih trendova, u najboljem slučaju, može biti širi odraz društva”.

Kao svojevrsno ljubavno pismo modnoj kreatorici Vivienne Westwood i izraz gađenja prema svijetu “koji je u sve većoj mjeri mizogin, homofoban i netolerantan”, rad Meadham Kirchhoffa otvoreno osuđuje celebrity kulturu, pa i samu modnu industriju koja se uvelike temelji na opresiji žena.

Revija, koju je otvorila i zaključila feministička umjetnica Arvida Byström, publici je otvoreno poručila: “Odbacite sve” i “Sloboda nije stvarnost”. Potonju krilaticu dodatno je pojasnio Edward Meadham: “Sloboda ne postoji. Živimo u odvratnoj kulturi u kojoj je sloboda mit u koji svi na neki način vjeruju. Jednakost ne postoji. Žene još uvijek nemaju jednaka prava. Homoseksualci još uvijek nemaju jednaka prava … Izgleda da je sasvim u redu da se žene maltretira, da ih se siluje, da se homoseksualce maltretira – zbilja mi je dosta toga”.

Sa stabala postavljenih uzduž modne piste visjele su svilene trake i krvavi tamponi, korice knjižica koje su na sjedalima dočekale posjetitelj(ic)e sadržavale su pogrdne nazive za muškarce i žene, kao i popis stvari koje Meadham Kirchhoff ‘vole’ (Germaine Greer, Maya Angelou, majke, homoseksualci, lezbijke) i onih koje ‘mrze’ (Vladimir Putin, očevi, celebrity kultura, pokret Women Against Feminism).

Odjeća, koju su uz zvuke pjesama poput mOBSCENE Marilyna Mansona i What Law Am I Breaking Now Blood Sausagea, nosili “briljantno raznoliki” modeli, “istovremeno i skriva i skreće pozornost na tijela nudeći pritom, kako se čini, komentar na suvremenu pretjeranu seksualizaciju i objektivizaciju žena, ali i muškaraca”. Ako je vjerovati novinarki web portala Dazed Oliviji Singer , konačni rezultat bio je – “j*beno fantastičan”.

Više fotografija potražite ovdje.

Povezano