Objavljeno

Pussy Riot: Sudbine žena koje se protive Putinu

Pussy Riot su ženski deseteročlani punk kolektiv osnovan kao radikalna feministička inicijativa za borbu protiv diktature novog/starog ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ove donedavno anonimne aktivistice, kojima su zaštitni znak neonske balaklave kojima kriju svoja lica, grupu su osnovale su prošlog rujna kao reakciju na Putinovu autokratsku vladavinu, samo nekoliko dana nakon što je obznanio svoju ponovnu kandidaturu.

Pussy Riot izvode svoje gerilske performance na javnim mjestima koja simbolički predstavljaju stupove političke i klerikalne nomenklature koja vlada Rusijom.  U siječnju ove godine popele su se na vrh bazilike na Crvenom trgu i u maniri Sex Pistolsa hrabro otpjevale stihove upućene Putinu: „Revolt In Russsia, Putin Got Scared“.

Konceptom subverzije, revolt i hrabrost koje su Pussy Riot pokazale najnovijom akcijom izvedbe punk molitve u crkvi Hrista spasitelja u Moskvi,  postale su svojevrsne glasnogovornice nezadovoljne i revoltirane mladeži Rusije, ali i svih onih koji su svjesni autokracije Vladimira Putina i njegovih političkih istomišljenika.  Na oltaru crkve pjevale su stihove pjesme ‘Holly Shit’: “Sveta mati, blažena djevice izbavi nas od Putina”, te su neke od njih radi toga trenutno u pritvoru.

Članice grupe i njihov prošireni tim koji uključuje još pet članova ekipe zajednički rade na osmišljavanju javnih akcija i nastupa koje planiraju u strogoj tajnosti, bez prethodnih najava.  U svom iskazu baštine na najbolji način zasade glazbenog girrrl riot pokreta iz 90-ih što su ga proslavili bendovi poput Sleater Kinney, Bikini KillHuggy Bear i druge. Njihov angažman ne dolazi iz tinejđerskog revolta supkulure, već artikulacije stvarnog bunta i namjere  da se izbore za zbiljsku demokraciju u Rusiji.

Naime, Pussy Riots svoj posljednji, “bogohulni” performance nisu izvele samo s ciljem protesta protiv najmoćnijeg ruksog političara  i crkve koja mu „čuva leđa“ i daje potporu, već kao kritiku seksizma vladajućih, sužavanja demokratkih sloboda, nereguliranih prava gay populacije.

“Djevice Marijo, molim te postani feministkinja”,  posljednja je javna poruka koju su poslale.

Maria Alyokhina, jedna od dvije pritvorene žene iz feminističko-aktivističke punk grupe Pussy Riot, u zatvoru je suočena s prijetnjama da će joj sin biti oduzet i smješten u dom.

Njezin je slučaj očito prepoznat kao jedan od onih koji ugrožavaju nacionalnu sigurnost, jer je “incident” u Crkvi Krista Spasitelja samo jedna u nizu aktivnosti Alyokhine. Za rad na njezinom slučaju oformljena je skupina istražitelja na čelu s potpukovnikom Artemom Vladimirivičem Radčenkovim, prekomandiranim s mjesta načelnika kriminalističkog odjela. Navodno je ispitivanjem i zastrašivanjem u zatvoru dovedena do nervnog sloma, javlja upućeni ruski bloger.

Druga pritvorena žena, Nadezhda Tolokonnikova, udana je i majka je četverogodišnje djevojčice. Za sada nije poznato da li je i ona primala kakve prijetnje u vezi djeteta, ali mužu nije dopušteno da je posjeti. Maria Alyokhina je samohrana majka.

Žalile su se na nehumano postupanje i uvjete u zatvoru, temperatura je tek nekoliko stupnjeva viša nego na ulici, a štrajk glađu koji su odmah započele prekinule su jer nije izazvao nikakvu reakciju nadležnih.

Prošle je godine odjeknuo slučaj poznate političarke i ekološke aktivistice Evgenie Chirikove, voditeljice pokreta za obranu Khimki šume, koja je na svojoj koži osjetila metode ruskog represivnog državnog aparata. Ona je na YouTube postavila snimku u kojoj objašnjava i pokušava rasčistiti “klopku” ili bolje rečeno horor u koji je upala. Kod susjeda (jer ona vrata nije otvarala) joj je ostavljen broj na koji se mora javiti zbog dojave da zlostavlja i zanemaruje svoju djecu. Naziva taj broj i pokušava saznati tko ju je i zbog čega prijavio. Saznaje da je (nejasno je od koga) prijavljena zbog toga što su joj djeca prljava, zanemarena, maltretirana (čuje se vriska, plač) i tomu slično, da je potrebno da se službe uvjere u istinitost ili neistinitost te situacije i sastave izvještaj. Ukoliko su te tvrdnje točne, slijedi daljnja procedura. U izvještaj je naravno moguće napisati bilo što, zbog toga je uz Chirikovu stalno bio odvjetnik i protiv toga se borila publicitetom.

Akcija podrške aktivistima za zaštitu Khimki šume održana je i u Zagrebu, a o tome se pisalo na stranicama Zelene akcije.

Nadezhda Tolokonnikova i Maria Alyokhina ostaju u pritvoru do 24. ožujka, a prijeti im produljenje pritvora i kazna zatvora do sedam godina.

Njihovi odvjetnici, prijatelji i podržavatelji izvještavaju o potrebi prikupljanja novca za njihovu obranu, minimalna sredstva za odvjetnike koji za sada volontiraju, novac za izradu psiholingvističkih i teoloških analiza u svrhu poricanja ili dokazivanja bogohulstva u tekstu, sumu za moguću jamčevinu, kao i za tekuće potrebe njihove djece.

Hrvoje Appelt, slobodni novinar, dao je komentar za Vox Feminae:

Obzirom na sudbinu Putinovih neistomišljenika i opće poznatim stanjem ljudskih prava u Rusiji, otezanje s rješenjem slučaja pritvorenih članica punk grupe Pussy Riot Nadezhde Tolokonnikovoj i Marije Alyokhin, ukazuje da sudac koji odlučuje pustiti ih ili ne, uz ponuđenu jamčevinu, nije previše sklon brzom i pozitivnom rješenju.

Dok grupni performans u moskovskoj Crkvi Krista Spasitelja ruski tužitelj smatra hulignstvom, građani Moskve u izjavama neovisnoj neprofitnoj TV kući Prime Time Russia govore sasvim nešto drugo. Upitani za mišljenje, oni koji znaju o čemu se radi iskazuju da se “radi o najobičnijem umjetničkom izražaju, nikako kaznenom djelu.”

Da su građani u pravu potvrđuje i reakcija predsjednika međunarodne organizacije Human Rights Watch u Moskvi, koji upozorava na neprimjerenu – kaznenu – odgovornost u slučaju Pussy Riot, a čak je i Crkva zatražila njihovo puštanje na slobodu, obzirom da su obje umjetnice majke.

Zbog toga je i očito da su reakcije ljudi koji punkericama pružaju potporu i traže da se dvije članice Pussy Riot puste iz pritvora, a dolaze i iz Parisa i New Yorka, jače odjeknule od odluke službene Rusije, koja je umjetnost izjednačila s huliganstvom.

Srećom za punkerice, Zemlja više nije planet na kojem umjetnike spaljuju, smatram da je Pussy Riot slučaj je koji je već doprinjeo demokratizaciji Rusije.


Razvoj situacije možete pratiti na FreePussyRiot.org gdje možete priložiti i donaciju. || FB page: Free Pussy Riot Now! (Putin, fear no art.) || Poruke solidarnosti možete slati na pussriotsolidarity@gmail.com, biti će isprintane i proslijeđene Mariji, Nadezhdi i Irini.


Povezano