Objavljeno

Prosvjedni marš: Udruge pozvale građane da glasuju “protiv”!

Više stotina prosvjednika jutros se sa zagrebačkog Cvjetnog trga zaputilo prema Markovu trgu. Radilo se o posljednjem predreferendumskom aktivističkom apelu građanima i građankama da u nedjelju 1. prosinca glasaju PROTIV. Ujedno, prosvjed je bio i kritika državnim institucijama koje nisu učinile dovoljno da spriječe ustavno ograničavanje ljudskih prava.

Prosvjedna je šetnja nastavak kampanje Jednakost LGBTIQ udruga Iskorak i Kontra, a slični su se prosvjedi danas održali u organizaciji drugih udruga civilnog društva u Rijeci i Splitu. Zagrebački je prosvjed osiguravao značajan broj policijskih snaga.

Unatoč nezahvalnom vremenu oko osamsto prosvjednika nije se pokolebalo. Uz poruke “Protiv homofobije!”, “Protiv diskriminacije”, “Ne želim biti građanka drugog reda!”, “Čija su prava sljedeća?”, “Protiv fašizma” te “U ime ljubavi” zaputili su se s Cvjetnog prema Varšavskoj, Gundulićevom prema Ilici, a potom od Trga bana Jelačića prema Markovu trgu gdje je razvijena velika zastava duginih boja, te istim transparentima okićena središnja božićna jelka. Hrvatskoj javnosti i saborskim zastupnicima obratili su se organizatori prosvjeda.

“Ovdje na Markovu trgu razvili smo zastavu duginih boja, simbol borbe LGBT osoba, mjestu od kojeg je trebala stići zaštita naših ljudskih prava, gdje se nalaze institucije Sabora i Ustavnog suda koje su trebale braniti ustavne vrednote zaštite prava manjina”, izjavila je Sanja Juras iz udruge Kontra okupljenima.

“S istog mjesta pozivamo građane da naprave ono što vlasti i političari nisu  i glasaju protiv. LGBT osobe u hrvatskom društvu obespravljena su manjina. Mi nemamo pravo na brak, naše obitelji nisu obitelji, trpimo diskriminaciju u svakodnevnom životu. To je ono što referendum dugoročno želi ostvariti – šikaniranje manjine, a pitanje je tko je sljedeći”

Kratko obraćanje Sanje Juras okupljeni su popratili gromoglasnim skandiranjem “protiv, protiv, protiv!”.

Sasvim je jasno kako referendumske kontroverze, bez obzira na rezultat, neće tako brzo izaći iz fokusa javnosti. Kako nam je rekla Matea Popov iz udruge Zagreb Pride, “vjeruje objavljenim anketama, no nada se kako to neće obeshrabriti one koji su protiv da izađu i glasaju”.

Redakcija portala Voxfeminae pridružuje se ovoj poruci i poziva sve čitatelje/ice i da sutra glasaju “protiv”, te tako pruže potporu svim obespravljenim skupinama koje diskriminira referendumska inicijativa “U ime obitelji”.

Foto: Dada Žitko


Povezano