Objavljeno

Planned Parenthood: Dugotrajna borba za žensko zdravlje i reproduktivna prava

Foto: PP@Twitter

Planned Parenthood jedna je od najprepoznatljivijih i najaktivnijih neprofitnih organizacija koje se bave reproduktivnim zdravljem i ženskim pravima u SAD-u.

Aktivistkinje, edukatorice, organizatorice, pa čak i volonterke sve češće objavljuju važne novosti i informacije koje se tiču ne samo reproduktivnog zdravlja, nego i partnerskih odnosa, trudnoće, kontracepcije te suzbijanja mitova o abortusu. No i prije nego što se istaknula kao jedna od najpoznatijih političkih institucija u SAD-u, ova organizacija imala je vrlo zanimljivu i burnu povijest, prepunu priča o aktivizmu i borbi za žensku solidarnost i jednakost.

Cijela priča počinje 1916. godine, kada su sestre Margaret Sanger i Ethel Byrne zajedno s aktivistkinjom Fanijom Mindell odlučile otvoriti kliniku u Brownsvilleu u Brooklynu, kako bi zajedno educirale, informirale i osvještavale mlade žene o različitim metodama kontracepcije. Međutim, samo devet dana nakon otvorenja klinike, policija ih je uhitila te su optužene za širenje dezinformacija o zaštiti od trudnoće. Sanger je završila 30 dana u pritvoru jer nije htjela platiti kaznu.

Organizacija je jedan od najvažnijih trenutaka doživjela 1960-ih godina, kada je Estelle Griswold, izvršna direktorica Planned Parenthooda u Connecticutu, inicirala legalizaciju kontracepcije za oženjene parove. U slučaju Griswold v. Connecticut, Vrhovni sud je 1965. godine presudio da vlada ne može zabraniti vjenčanim parovima da koriste kontracepciju.

Važna godina bila je i 1979., kada je osnovan program zdravstvenog i reproduktivnog odgoja, podsjećajući mlade na važnost edukacije te pružajući točne informacije o seksualnom zdravlju. Od tada, Planned Parenthood surađuje s nizom škola i obrazovnih institucija, a svake godine objavljuju nove pamflete i informativne knjižnice o zdravlju mladih.

Godinama kasnije, različite aktivistkinje i edukatorice Planned Parenthooda istaknule su se kao borbene osobe koje su uvijek napredovale u svojim istraživanjima u čijem su središtu teme vezane uz mlade. U zadnjih nekoliko godina, točnije od kada je Donald Trump na vlasti, počele su sve više organizirati tribine, predavanja i govoriti o seksualnom zlostavljanju te važnosti prijavljivanja nasilja nad ženama i djecom. Štoviše, s Trumpom i Mikeom Penceom na vlasti, Planned Parenthood je u zadnje dvije godine izravno na meti konzervativaca, koji često šire lažne informacije o funkciji organizacije i njezinim djelatnicima. U proljeće ove godine Trump je čak najavio kako će smanjiti donacije za Planned Parenthood.

Razgovarale smo s par žena koje su zatražile pomoć od ove organizacije. One su nam ispričale svoje priče te kakva im je pomoć pružena, kao i čega se najviše plaše u kontekstu Trumpove Amerike kada su ženska prava posebno ugrožena.

Nancy Duncan

Nancy Duncan radi u Planned Parenthoodu više od 10 godina i primarno se bavi reproduktivnim zdravljem te HIV-om i AIDS-om, temama koje su vrlo kontroverzne u pojedinim dijelovima Amerike. Najviše educiraju korisnice i korisnike o prakticiranju sigurnog seksa te o tome kako se mogu testirati na HIV i AIDS.

“Najviše radimo sa ženama, koje nam postavljaju jako puno pitanja o načinu kako se zaštiti i kako se više educirati o spolno prenosivim bolestima. Cilj nam je skupiti sve više osoba kojima ćemo moći iznijeti najnovije informacije, te  podijeliti i osobne priče”, istaknula je Duncan.

Objasnila je kako je danas Trump najveća prijetnja organizaciji te kako je cilj konzervativnih republikanaca zabraniti pobačaj i onemogućiti rad Planned Parenthooda. “Ako se to dogodi, žene neće imati gdje dobiti podršku i pomoć koja im je zaista potrebna. Kontracepcija je važna jer se jedino na taj način mogu spriječiti neželjene trudnoće i ishod toga je manji broj abortusa, što zapravo čini samo 3% posla koji odrađuje naša organizacija”, objasnila je Duncan.

U zadnje vrijeme Duncan je razgovarala s mnogo mladih žena koje su izrazile brigu i strah da će se organizacija brzo zatvoriti te da neće moći dobiti pomoć koja je financijski pristupačna. “Neke se žene toliko boje da će se organizacija zatvoriti pa su uzele i dodatno osiguranje za kontracepciju u slučaju da se nešto dogodi”.

Poruka koju Duncan  svaki dan šalje svojim volonterima i korisnicama je da će Planned Parenthood uvijek nastojati biti sigurna organizacija koja će raditi za zaštitu ženskih prava. “Svake godine obavljamo zakonodavne posjete kako bismo informirali političare o važnosti naših usluga zajednici. Oni koji se ne slažu trebaju razmišljati o onome što drugi prolaze”, zaključila je Duncan.

Kim Coleman

Kim Coleman nam je pak ispričala kako joj je Planned Parenthood spasio život kada je imala 20 godina. Godinama je bila bez zdravstvenog osiguranja te je imala financijskih problema nakon što je upisala fakultet. Na zadnjoj godini studija saznala je da je trudna.

“Ne samo što nisam imala novaca, nego je i moj dečko također bio student i nije mi mogao financijski pomoći. Nismo imali bogate roditelje, ali smo ipak znali da postoji organizacija koja će nam pomoći”, ispričala je Coleman.

Kada su prvi put došli u Planned Parenthood, Coleman je saznala da ima ektopičnu trudnoću, koja je opasna po život. “I to me spasilo. Imala sam operaciju koju sam platila manje nego što bi me došla negdje drugdje, čak i u bolnici. Bila sam izuzetno zahvalna što postoji organizacija poput ove, jer bila sam neinformirana, prestrašena, bez novca i osiguranja”, otkrila je Coleman.

Dodala je i kako je izuzetno razočarana što ne može razgovarati s kolegicama i prijateljicama o značaju Planned Parenthooda te kako je to i dalje tabu tema u Americi, bez obzira priča li se o osobnim iskustvima ili ne. Prisjetila se kako je morala odgurivati prosvjednike ispred klinike da bi došla do vrata, što je doživjela kao zastrašujuće i šokantno. “Iz moje perspektive, bila sam odgovorna mlada osoba u dugogodišnjoj vezi. Suočila sam se s gubitkom svoje prve trudnoće. Možda je usporedba malo hiperbolična, ali to je kao da postoji veliki broj ljutitih, agresivnih i vrlo glasnih prosvjednika na nečijem sprovodu. Postoji obitelj koja se suočava s gubitkom; to nije prostor za prosvjednike,” pojasnila je Coleman.

Sara Evjen redovito je pomagala svojim prijateljicama koje su bile u kriznim situacijama što se tiče neplaniranih trudnoća. “Sjećam se kako su se osjećale sigurno i nisu se bojale postavljati pitanja zaposlenicima klinike. Uvijek su dobile ispravne informacije”, dodala je Evjen. S obzirom na to da redovito odlazi u kliniku na sistematski pregled i testiranje, primjećuje da ima sve više prosvjednika koji su nerijetko i agresivni. “Najčešće su to stariji muškarci i žene koji dijele pamflete protiv abortusa s besmislenim natpisima”.

Na kraju je dodala kako se jako boji za budućnost klinike te što će se dogoditi s nezaposlenim ženama i onima koje nemaju osiguranje i novac za pokriti osnovne potrebe poput sistematskih pregleda.


Povezano