Objavljeno

Poznate umjetnice na izložbi “Abortion is Normal” u New Yorku

Judith Hudson, Leave Us Alone (2020.)

Nedavno je u njujorškoj galeriji Eva Presenhuber otvorena izložba pod nazivom “Abortion is Normal” na kojoj sudjeluje 40 umjetnica, uključujući poznata imena kao što su Nan Goldin, Barbara Kruger i Cindy Sherman. Umjetnice tematiziraju zakonodavne promjene vezane uz reproduktivna prava u SAD-u, a zarada od ulaznica bit će donirana organizacijama Planned Parenthood i Downtown for Democracy.

Kustosice Jasmine Wahi i Rebecca Pauline Jampol objasnile su da, iako nisu sve umjetnice nužno i same imale pobačaj, “nit vodilja izložbe je da pravo na pobačaj i reproduktivno zdravlje utječu na sve nas.”

Izložba je potaknuta i činjenjicom da je od siječnja 2019. u SAD-u usvojeno 58 zakona koji ograničavaju ženska prava, a presuda u slučaju Roe v. Wade iz 1973. je pod napadom.

Birajući umjetnice koje će izlagati, kustosice su se vodile načelom intersekcionalnosti. “Imamo osobe različitih rasa i rodnih identiteta, koje se bave različitim aspektima reproduktivnih prava.”

“Namjera projekta ‘Abortion is Normal’ je ne samo proširiti poruku da su izbor i tjelesna autonomija žensko pravo, već i stvoriti prostor za zajedništvo kroz sudjelovanje,” kazale su kustosice. The Guardian/It’s Nice That


Povezano